Црном тржишту дувана ближи се крај

Анита Јанковић-Речевић
Црном тржишту дувана ближи се крај

Бањалука - Црном тржишту дувана, које годишње оштети државни буџет за милионе марака, на крај ће стати нови закон о измјенама и допунама Закона о дувану РС, који ће прецизније уредити односе производње и продаје овог производа, а чије се усвајање очекује идуће године.

Измјене закона припремило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, а доношењу нових рјешења приступило се због уочених потешкоћа у примјени важећег Закона о дувану, посебно у дијелу који се односи на организацију производње и откупа сировог дувана. Циљ је спречавање илегалне трговине дуванских производа.

У ресорном министарству истичу да је Влада РС на посљедњој сједници утврдила нацрт овог закона, а предложеним измјенама и допунама, како кажу, успоставиће се дугорочни и боље уређени односи између произвођача, организатора производње и произвођача дуванских производа.

- Новим законом биће уређени услови и начин производње дувана, те организација производње, откупа и обраде сировог производа. Значајна новина је што ће произвођачи имати обавезу да у уговореном року организатору производње и откупа дувана или обрађивачу испоруче цјелокупан произведени дуван, тако да ће на тај начин бити познати токови дувана - навели су у ресорном министарству.

Начелник Одјељења за прехрамбену индустрију у Министарству пољопривреде Бранкица Томаш каже да је важећим законом предвиђено да произвођачи дувана, да би се бавили тим видом производње, морају имати уговорену производњу са прерађивачима дувана, а на територији РС не послује ниједан.

- Основни проблем је немогућност контроле производње дувана. Произвођачи из Српске сада имају склопљене уговоре са прерађивачима из ФБиХ, а наша инспекција нема право да контролише рад привредника у Федерацији и на тај начин се оставља простор за разноразне малверзације - каже Томашева. Она појашњава да иако домаћи пољопривредници пријаве производњу, касније се нигдје не приказују количине дувана које иду у прераду.

- Новим законом увешћемо организатора производње који ће практично бити посредник између произвођача и прерађивача, а инспекција ће контролу обављати код организатора и на тај начин ћемо моћи исконтролисати производњу и продају дувана у РС. Тренутно на црном тржишту има много илегалног дувана, а акциза на килограм резаног дувана износи 104 марке, стога је јасно колико држава губи новца - рекла је Томашева и додала да би нацрт овог закона пред посланицима Народне скупштине РС требало да се нађе идуће године.

Квалитет

У Министарству пољопривреде истичу да ће нова законска рјешења регулисати и производњу дуванских производа, обиљежавање максимално дозвољене количине катрана, никотина и угљен-моноксида у цигаретама.

- С обзиром на то да конзумирање дуванских производа утиче на здравље људи, али и на животну средину, квалитет произведеног сировог дувана у листу процјењиваће се приликом његовог преузимања, а према прописаним јединственим мјерилима - рекли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана