Цијене горива у галопу

Свјетлана Ђуричић
Цијене горива у галопу

Бањалука - Гориво и гас на бензинским пумпама у Српској поново су поскупјели, а нафташи до краја седмице најављују нове корекције.

Цијена нафтних деривата на појединим пумпама скочила је ових дана и до пет фенинга по литру, па возачи дизел плаћају и до 2,35 марака, док се гас креће око 1,19 КМ.

Директор “Нешковић” пумпи Миле Јовановић рекао је да је један од разлога поскупљења горива ремонт постројења Рафинерије нафте у Броду, због чега нафтне деривате транспортују из земаља региона, што је за собом повукло додатне трошкове и самим тим више цијене у малопродаји.

- На нашим пумпама гориво не прелази 2,30 КМ. Корекције вршимо на седмичном нивоу у зависности од набавне цијене. Посљедње корекције су биле прије неколико дана - казао је Јовановић и додао да ће крајем седмице доћи до нових корекција цијена, али да не може прецизирати да ли ће доћи до новог поскупљења или појефтињења.

Директор “Крајина петрола” Милован Бајић каже да су из бродске Рафинерије раније 15 дана унапријед најављивали корекције цијена, али да то више није случај.

- Они скоро свакодневно коригују цијене. Поскупљење гаса било је очекивано. Надам се да неће бити ускоро нових поскупљења, али не можемо то знати у овом тренутку - казао је Бајић.

Он је додао да је посљедња корекција цијена на њиховим пумпама била прије мјесец.

- Хронични проблем је што су у БиХ највећа увозна ставка управо нафта и производи од битумена - појаснио је Бајић.

Гориво је на пумпама у Српској поскупјело и почетком септембра, када је цијена бензина и дизела скочила до пет фенинга по литру.

На бензинским пумпама у Српској гориво је ове године у више наврата поскупјело, а између осталог и због усвајања измјена Закона о акцизама БиХ које су на снагу ступиле 1. фебруара. Због тога су организовани и протести возача и грађана Српске у јуну, након којих су цијене горива пале за десет фенинга по литру.+++

Свјетска тржишта

Цијене нафте на свјетском тржишту скочиле су јуче за два одсто јер су америчке санкције ограничиле ирански извоз те сировине, нагризавши глобалну понуду, а неки трговци прогнозирају да ће цијене “црног злата” ићи чак до 100 долара по барелу.

Сјеверноморска нафта “брент” достигла је највишу цијену од маја ове године, од 80,47 долара по барелу. Америчка “лака” нафта ЊТИ поскупјела је за 1,18 долара на 71,96 долара.

Комерцијалне залихе нафте у САД су на најнижем нивоу од почетка 2015. године, иако је америчка производња близу рекордних 11 милиона барела дневно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана