Цијене горива напумпале и цијене хране

nezavisne.com
Цијене горива напумпале и цијене хране

Бањалука - Све већи раст цијена горива у БиХ покретач је и поскупљења животних намирница, што највише у својим новчаницима осјете потрошачи, док скупље гориво засад неће довести до поскупљења превоза, јер би превозници тиме изгубили путнике.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана "Дон" из Приједора, каже да више ниједна цијена горива није најављена, него да само иде навише.

"Тако иду и намирнице, то су такозвана тиха поскупљења, на која ми упозоравамо двије године уназад. То није добро за нас потрошаче, уназад годину дана смо за 20 КМ могли купити скоро 15 литара горива, сада не можете купити ни 10. Разлика је огромна, тај фенинг који је отишао на гориво, отишао је и на било који други производ", рекла је Марићева.

Марићева је нагласила да држава томе мора да стане на крај те да ће нам овако бити док год буде слободно формирање цијена, које држава не контролише и не каже да маржа не може ићи изнад неког постотка.

Фарук Хаџић, макроекономски аналитичар, каже да је цијена барела нафте тренутно нижа него у јуну ове године, када је цијена литра горива била 2,31 КМ. Он каже да је за очекивати убрзо и додатни раст трошкова превоза, хљеба и других намирница.

"У августу, када је цијена барела значајно пала, није смањена цијена горива код нас. Мишљења сам да су ова поскупљења потпуно неоправдана, да до њих није требало доћи и да држава треба да интервенише и заштити грађане", рекао је Хамџић.

Он је истакао да када треба повећати цијену горива, то се правда повећањем цијене на свјетском тржишту, а када треба смањити - онда се позива на слободу формирања цијена.

"Данас је потребно издвојити 27,50 КМ више на 50 литара горива у односу на јануар ове године, прије увођења акциза, које су у ствари биле главни кривац и окидач за ово дивљање цијена", истиче Хаџић.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, каже да превозници нису у могућности подићи цијену услуга без обзира на раст цијене горива, те да су зато у безизлазној ситуацији.

"Посљедњих десет година нисмо дигли цијену ни за жути фенинг, јер цијену превоза диктира наручилац. Већом цијеном бисмо изгубили послове, суочавамо се с одласком радника, нелојалном конкуренцијом и нелегалним превозницима, који нам нарушавају цијене. Доведени смо на руб пропасти што се тиче опстанка превозника", рекао је Грбић.

Он каже да је гориво у ФБиХ већ достигло 2,46 КМ по литру, а да је у РС од 2,25 до 2,39 КМ, те се очекује да би цијена до Нове године могла нарасти на 2,5 КМ.

"Иако цијена барел на свјетском тржишту пада, код нас не пада. Код нас се ради о слободном тржишту, гдје се формира цијена како се хоће", појашњава Грбић.

Дејан Мијић, предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза при Привредној комори РС и потпредсједник Уније послодаваца РС, каже да цијена горива код нас расте, док свагдје пада, и ако се настави поскупљење горива, могуће је и поскупљење карата у зависности од превозника.

"Постоје одређене границе када је поскупљење карата у градском превозу могуће. Што се тиче међуградског саобраћаја, то сваки превозник одлучује сам по себи да ли има простора за то. Дефинитивно су сви у проблему, јер је гориво поскупјело, а карта је скупа за стандард наших путника", рекао је Мијић и нагласио да је рјешење да се смањује број полазака на истим линијама или да се локалне самоуправе укључе са субвенцијама.

Момчило Сладоје, директор "Центротранса" Источно Сарајево, рекао је да не мисле да дижу цијену возних карата иако је пословање аутопревозника веома тешко.

"У случају даљег поскупљења горива превозници треба да разговарају како то да превазиђу", рекао је Сладоје.

Драган Пуришић, предсједник Удружења "BL taxi", каже да до поскупљење таксија упркос повећању цијене горива неће доћи, јер би тиме изгубили путнике.

Тренутна цијена барела нафте на европском тржишту је 77,9 долара, док је у САД 67,8 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана