Цијена испод 2,5 КМ потапа малињаке

М. Латиновић, К. Ћирковић
Цијена испод 2,5 КМ потапа малињаке

Бањалука - Понуђена цијена од 2,20 КМ за килограм малина неприхватљива је за произвођаче у Републици Српској и БиХ, који истичу да ће свака цијена нижа од 2,50 КМ потопити малинарство.

Први откупљивач тог јагодичастог воћа који је у петак утврдио аконтативну откупну цијену овогодишњег рода малина је хладњача “Агро др” из Братунца. Власник хладњаче Петко Ранкић истакао је за “Глас Српске” да цијена има тенденцију раста те да су први изашли са цијеном јер су већ обезбиједили извоз овогодишњег рода.

- Желимо да заштитимо кооперанте који имају најмању зараду због малверзација и мешетара - рекао је Ранкић и додао да се понуђена цијена односи на малине прве класе те да од произвођача очекује да воде рачуна о квалитету и начину паковања тог воћа у гајбице које довозе у хладњачу.

Ранкић је рекао и да ће произвођачима бити исплаћени трошкови превоза. За разлику од хладњачара из Братунца, предузеће “Пољар”, које годишње откупи између 800 и 1.000 тона малина широм БиХ, још није утврдило откупну цијену.

- Наш став је да би цијена требало да се креће од 2,20 до 2,80 КМ по килограму, али то још није дефинитивно - рекао је замјеник директора те фирме Мустафа Хоџић.

У Удружењу малинара Братунац, Сребреница и Милићи “Виламет” поновили су ранији став да је свака цијена нижа од 2,5 КМ неисплатива.

- То се потврђује ове године, када  због лоших временских услова, односно ниских температура и великих количина падавина у прољеће, морамо да уложимо додатна средства да бисмо заштитили саднице - рекао је предсједник Управног одбора овог удружења Иван Стојановић.

Он процјењује да ће због неповољних временских услова род малина бити нижи од 30 до 40 одсто у односу на прошлогодишњи. На подручју Братунца прошле године је откупљено око 2.500 тона малина по цијени од 1,4 до 1,5 КМ по килограму.

Да је ова година пресудна за опстанак малинарства истичу и у Удружењу малинара у Котор Варошу, гдје ће се након обилних падавина најављених за идућу седмицу знати каква судбина чека малињаке засађене на обалама Врбање.

- Ситуација је иста као и код других. Хладњачари са којима смо разговарали нуде од двије до 2,20 КМ за килограм малина, а то се никоме не исплати. Многи већ збрајају губитке и уништавају малињаке - рекао је предсједник тог удружења Александар Станић и додао да су малињаци сада у добром стању те да би берба првих сорти требало да почне 10. јуна.

Ништа боља ситуација није ни у Удружењу травничких малинара, који кажу да тамошњи откупљивачи још нису понудили откупну цијену.

- Од тога колико ће нам платити за убрано воће зависи опстанак ове гране воћарства - рекао је предсједник тог удружења Един Мамелеџија.

Откупна цијена малина и претходне двије године задавала је велике муке произвођачима, који су протестима тражили да њихов труд буде поштено плаћен.

Србија

Произвођачи у Српској истичу да су домаћи хладњачари раније откупну цијену формирали по угледу на Србију.

- Тамошњи откупљивачи за овогодишњи род прве класе нуде 200 динара по килограму, што је 3,24 КМ, а нама се овдје за прву класу малина нуди марку мање - кажу огорчени малинари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана