Цијена горива у ФБиХ иде небу под облаке

nezavisne.com
Цијена горива у ФБиХ иде небу под облаке

Сарајево - Дистрибутери нафте и нафтних деривата у Федерацији БиХ од 4. маја до данас су Федералном министарству трговине поднијели више од 300 захтјева за промјену малопродајне цијене нафтних деривата.

Ово је јуче “Независним” потврдила Лела Глибо, шефица Одсјека за анализу тржишта у Министарству трговине ФБиХ, и истакла да се захтјеви односе на повећање од пет до десет фенинга по литру горива.

Глибо додаје да пратећи кретање цијена нафтних деривата на свјетском тржишту евидентно је како пораст цијене сирове нафте на свјетском тржишту најчешће аутоматски утиче и на пораст цијене нафтних деривата на домаћем тржишту.

“На висину цијене у БиХ, такође, утичу и други фактори, као што су курс долара, рафинеријске цијене деривата, као и измјена нормативе у погледу висине јавних прихода који су садржани у цијени нафтних деривата”, додала је Глибо, најавивши тако повећање цијена горива. Констатовала је да је обавеза привредних субјеката да обавијесте Министарство трговине о промјени цијена.

Према свему овоме, грађани у Федерацији БиХ могу очекивати да ће, након што су ове седмице цијене горива нарасле између пет и десет фенинга, наредне седмице доћи поново до повећања малопродајних цијена нафтних деривата у истом износу.

Садашње цијена горива у ФБиХ су еуродизел 2,11 КМ по литру, еуро 95 и еуродизел 5 од 2,21 до 2,26, те ауто-плина 1,11 КМ. То значи да ће након поскупљења, и ако поскупи за најниже тражени износ од пет фенинга, еуродизел коштати 2,16 КМ, еуро 95 и еуродизел 5 од 2,26 до 2,31 и ауто-плин 1,16 КМ.

Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС, истиче за “Независне” да се цијене нафтних деривата у Републици Српској засад неће повећавати.

“Ми смо претпрошле седмице повећали цијену горива по литру за седам фенинга. Засад више нећемо, уколико се цијена нафте не промијени на свјетском тржишту, а тиме и у рафинеријама”, казао је Берак.

Он је раније “Независним” казао да је цијена горива у РС и даље много нижа него у ФБиХ, чиме је још једном постало јасно да дистрибутери нафте и нафтних деривата у РС послују с најмањом маржом у региону.

Иначе ово ће од фебруара бити четврто поскупљење горива у БиХ. Прво су, након што је 1. фебруара на снагу ступио Закон о измјенама и допунама Закона о акцизама БиХ, пумпаџије у цијелој БиХ цијену горива подигле за 18 фенинга по литру, а други вал поскупљена био је половином прошлог мјесеца само у РС, када су цијене скочиле у просјеку седам фенинга, а треће поскупљење било је ове седмице у ФБиХ када су цијене скочиле од пет до 10 фенинга зависно од дистрибутера.

Такође, цијене нафте су јуче порасле за више од три одсто на троипогодишњи максимум, након што је амерички предсједник Доналд Трамп напустио нуклеарни споразум с Ираном и најавио санкције “највишег степена” против те чланице Организације земаља извозница нафте (OPEC). Цијена сјеверноморске нафте брент порасла је за 2,15 долара или више од 2,8 одсто на 77,20 долара за барел, што је највиши ниво од новембра 2014. године, док је америчка лака нафта WTI поскупјела за 1,90 долара или скоро 2,8 одсто на 70,96 долара, што је близу рекорда који је посљедњи пут забиљежен крајем 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана