Цигарете скупље од 0,20 до 0,40 КМ

Милијана Латиновић
Цигарете скупље од 0,20 до 0,40 КМ

Бањалука - Паклица цигарета у БиХ од 1. јануара 2019. године биће скупља у просјеку од 0,20 до 0,40 марака.

Произвођачи и дистрибутери дуванских прерађевина доставили су Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ нове малопродајне цијене цигарета и дувана које ће бити на снази од почетка идуће године, а које су у складу са Одлуком о утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете и дуван за пушење за 2019. годину коју је раније донио Управни одбор УИО.

Рок за достављање нових малопродајних цијена цигарета и дувана био је 30. новембар.

Према новим калкулацијама цијена које је доставила Фабрика духана Сарајево, пушачи ће у идућој години “ауру” плаћати 5,20 марака, “дрину” 4,90 марака, а “диву” 4,50 КМ, док ће за “ројал”, у зависности од врсте, морати да издвоје од 4,40 до 4,70 марака.

Компанија “Нелт” је такође доставила нове цијене својих цигарета које се крећу у распону од 4,70 до 6,40 марака.

Од 1. јануара “лд ред”, “лд блу”, “лд пинк” и “лд виолет” коштаће 4,70 марака, док ће разне врсте “карелије” коштати 5,70, а “џорџ карелијас енд санс” чак 6,40 марака.

Нове цијене доставило је и представништво Творнице духана Ровињ (ТДР) у Сарајеву, а паклица њихових цигарета од Нове године коштаће од 4,50 до шест марака. Тако ће пушачи за врсте “ротманса” издвајати од 4,50 до 4,70, а “данхила” од 5,50 до шест марака.

- Пет врста “филтера” од 1. јануара биће продавано по цијени од пет марака, а “валтер” и “лаки” коштаће од 4,90 до 5,20 марака - наведено је у цјеновнику ТДР-а. 

Цјеновник малопродајних цијена цигарета кориговао је и произвођач “ЈТ интернационал”. Њихове цигарете ће од првог дана нове године бити скупље од 0,20 до 0,30 КМ у односу на садашње цијене.

На тој листи је “мемфис” за чију ће паклицу пушачи убудуће морати да издвоје 5,50 КМ, цијена “камела” износиће 4,90 КМ, док ће “винстон” у зависности од врсте плаћати од 5,20 до 5,30 марака. Цијена паклица ЛД-а са 4,40 скаче на 4,60, односно 4,70 КМ у зависности од врсте.

“Филип Морис” није мијењао цијене цигарета за идућу годину, тако да ће пушачи за “марлборо” издвајати од 5,20 до шест марака, колико су плаћали и у овој години. Све врсте “честер” плаћаће од 4,30 до 4,50 марака, а “ив” пет КМ, као и до сада. 

Осим цигарета, поскупљује и дуван, па ће од 1. јануара 40 грама резаног дувана Фабрике духана Сарајево коштати осам марака, што је за 1,50 КМ више него у овој години.

Економиста Зоран Павловић каже за “Глас Српске” да ће повећање цијена утицати сигурно на смањење броја пушача цигарета и повећање броја оних који радије купују резани дуван.

- Многи ће радије куповати дуван из Херцеговине или Семберије. Правило каже да цијену робе можете повећавати уколико нема алтернативу, а у овом случају резани дуван је замјена, јер је пуно повољнији. Преласком на дуван уштеда је очигледна - рекао је Павловић.

Бањалучанка Драгана Галић, која је дугогодишњи пушач, каже да је очекивала нове цијене цигарета и да је, за сада, задовољна јер оне које конзумира нису поскупјеле. Иако су, како каже, цигарете и сада већ прескупе, покушаји престанка нису још уродили плодом.

- Цијена цигарета које купујем остаје иста од јануара, али се и до сада знало дешавати да поскупе накнадно. Видјећемо шта ће бити овај пут - казала је ова Бањалучанка.

Свако повећање акциза на цигарете доводи до смањења потрошње дуванских производа, показало је истраживање “Унапређење система опорезивања дуванских производа у БиХ - како креирати задовољавајућу политику за друштво?”.

У документу који је израдио тим истраживача с Универзитета у Бањалуци наведено је да потрошња дуванских производа у БиХ има тенденцију сталног пада од 2005. године, те да се од 2010. године, након увођења акцизне политике, биљежи и благи пад броја пушача.

Акцизе

У УИО БиХ су навели да ће се у складу са Одлуком о утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете и дуван за пушење за 2019. годину, по паклици цигарета у идућој години плаћати пропорционална акциза у висини од 42 одсто малопродајне цијене и специфична акциза у износу од 1,65 КМ по паклици. По килограму дувана за пушење у 2019. години плаћаће се акциза у износу од 114,40 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана