Четири мјесеца од увођења такси на Косову: Штета за БиХ 40 милиона КМ

nezavisne.com
Четири мјесеца од увођења такси на Косову: Штета за БиХ 40 милиона КМ

Бањалука - За нешто више од четири мјесеца откако су на Косову на снази трговинске таксе, извоз из Босне и Херцеговине је мањи за 40 милиона марака, показују најновији подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Наиме, од новембра до краја марта ове године извоз је износио скромних 7,35 милиона КМ, док је само у истом периоду годину дана раније он био 47,57 милиона марака.

У занемаривом извозу на врху су производи од гвожђа и челика, обућа, фармацеутски производи, дрво и производи од дрвета те млијеко и млијечни производи.  

Косовска страна је ипак успјела задржати обим извоза у БиХ и он износи 4,5 милиона КМ за период од новембра до марта, а што је на готово истом нивоу као и годину дана раније.

И поред скромних бројки, Фарук Хаџић, макроекономски аналитичар, сматра како је БиХ требало да посегне за контрамјерама јер је, како је казао, реципроцитет у оваквим случајевима врло битан.

“У питању је значајна свота новца. Четрдесет милиона марака је новац који би дошао у БиХ и директну корист би имали извозници. Они су овако остали без тог тржишта и морају се снаћи на неки други начин, а сумњам да ће то моћи у неком кратком времену. Дошло је и до пада пословне активности, а то се аутоматски одражава на плате и пословање предузећа”, оцјењује Хаџић.

Према његовим ријечима, држава је морала некако да заштити своје фирме, али је подршка изостала.

“Ово је и доказ да се зона слободне трговине може прекршити на једностран начин. БиХ није хтјела да крши споразум, али је остала без значајних средстава. Ово више није у домену економије, већ политике”, закључио је Хаџић.

С обзиром на то да су таксе поред БиХ обухватиле и Србију, и они редовно ажурирају своје податке о штетама које имају због овог намета.

Марко Чадеж, предсједник Привредне коморе Србије, каже како је одлука Приштине да уведе стопроцентне таксе за робу из централне Србије закључно с фебруаром нанијела директну штету привреди Србије од скоро 100 милиона евра и то само на основу нереализованих испорука.

“Штета само страних компанија, с капиталом из земаља ЕУ, које послују у Србији, процењена је у једном тренутку на око 200 милиона евра на годишњем нивоу”, прецизирао је Чадеж.

Он је навео да је увођење таксе нанијело велику штету и привредницима у БиХ, али и косовској привреди и цијелом региону, угрожавајући економске интеграције и утичући на политичку стабилност.

“Та одлука је не само кршење ЦЕФТА споразума и других међународно преузетих обавеза, већ је неразумна, ирационална, искључиво политички мотивисана и супротна свакој економској логици”, оцијенио је Чадеж.

Александар Вучић, предсједник Србије, поручио је јуче у разговору с амбасадором САД Калом Скотом да није оптимиста, али да је Србија спремна да настави дијалог ако Приштина повуче одлуку о сто одсто увећаним таксама на робу из Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана