Брнабић: Здравом економијом помоћи Републици Српској

Срна
Брнабић: Здравом економијом помоћи Републици Српској

Јахорина - Предсједник Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас да је Србија, захваљујући оздрављењу економије, у могућности да у Републици Српској подржи посебно локалне пројекте, чију реализацију ће грађани видјети и осјетити специјалне везе које постоје између Србије и Републике Српске.

На централном панелу "Јахорина економског форума" под називом "Реформски процеси у Србији и Републици Српској-значај регионалне сарадње", Брнабићева је подсјетила да је Србија од 2015. године финансирала пројекте у Српској вриједне више од 15 милиона евра, те изразила наду да ће тих пројеката бити и више.

"Надам се да ће наш економски раст и фискална стабилност и у будућности дозољавати да и у већој мјери подржава Републику Српску и пројекте у њој", нагласила је Брнабићева, те додала да ће Србија и Српска заједнички радити на енергетским пројектима.

Она је рекла да ће администрацији Републике Српске бити на располагању национална академија за локалну управу у Србији, када она буде прорадила у пуном капацитету.

Говорећи о регионалној стабилности, Брнабићева је рекла да је Србији она веома битна јер ако нестабилност постоји у било којој земљи у региону и Србија ће, како је рекла, бити перципирана као нестабилна држава.

"Због тога је важно да оставимо прошлост иза нас и да се окренемо будућности јер не постоји начин да буде успјешни, ако цијели регион није стабилан", нагласила је Брнабићева и додала да се Србија због тога труди како би могла да оствари бенефите зарађене у протекле четири године.

Она сматра да је идеја предсједника Србије Александра Вучића о царинској унији одлична, али да не пролази јер постоје политички разлози, односно не дијеле сви политичари у региону ентузијазам за регионалну стабилност и сарадњу, као што дијели Србија.

"У нашем региону и даље постоје политичари којима су потребна отворена политичка питања како би скренули пажњу са економских невоља које не знају да ријеше", оцијенила је Брнабићева и додала да ће Србија наставити да ради све што је битно њеним грађанима.

Брнабићева је истакла да реформе које Србија спроводи на свом европском путу, то ради због себе и својих грађана јер они треба да имају бенефите од здраве економије Србије, а не како би земља што прије ушла у ЕУ.

"Нема пуно бенефита од уласка у Унију, ако нисте спремни. Ваша пољопривреда неће бити довољно отпорна на притиске Уније, привреда неће бити конкурентна, а ни сама економија", нагласила је Брнабићева.

Она је додала да треба радити на томе да се ојача национална привреда и пољопривреда, енергетика, односно направити такву земљу у којој ће њени грађани, посебно млади људи, жељети да живе и раде у њој.

Према њеним ријечима, за напредак земље потребна је реформа образовног система, али и улагање у знање и иновације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана