Brišu 1.121 preduzeće

Anita Janković-Rečević
Brišu 1.121 preduzeće

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH započela je proces deregistracije 1.121 poreskog obveznika koji nisu podnijeli zahtjev za korišćenje elektronskih usluga, a oni koji imaju dugovanja prije brisanja iz sistema moraće da izmire sve obaveze kako bi izbjegli prinudnu naplatu.

Prijave PDV-a i akcizne prijave u pisanoj formi u BiH su ove godine otišle u prošlost, a poreski i akcizni obveznici ih sada podnose elektronskim putem. Da bi mogli izvršiti tu obavezu, privrednici su bili dužni da se registruju za korišćenje elektronskih usluga UIO.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević rekao je da se do sada za te usluge registrovao 44.761 privrednik, dok njih 1.121 nije podnijelo zahtjev za registraciju na e-Portal.

- Neki od tih obveznika koji se nisu registrovali su već u procesu brisanja iz Jedinstvenog registra obveznika indirektnih poreza, a postupak deregistracije biće pokrenut i za preostale - istakao je Kovačević. Naveo je da je riječ o poreskim obveznicima koji duže vrijeme nemaju promet i podnose poreske prijave sa nulom.

- Inspektori će u procesu deregistracije na terenu detaljno prekontrolisati poslovanje tih subjekata. Oni koji su u potpunosti izmirili svoje obaveze biće brisani iz sistema, a oni koji imaju bilo kakva dugovanja moraće da to plate ili će se pokrenuti postupak prinudne naplate - rekao je Kovačević i pojasnio da su svi oni koji su željeli da ostanu u sistemu bili dužni da se prijave na elektronske usluge bez obzira što ne posluju i na taj način nastave podnositi poreske prijave sa nulom.

Kovačević je istakao da će se na taj način iz sistema iščistiti svi oni koji su se godinama vodili kao obveznici, a nisu obavljali djelatnost.

- Zahvaljujući tome imaćemo realne podatke o broju poreskih obveznika koji stvarno posluju - dodao je Kovačević.

On je istakao da su uvođenjem elektronskih usluga ostvarene brojne prednosti kako za UIO, tako i za privrednike.

- Uprava je ostvarila smanjenje troškova štampanja i distribucije papirnih prijava, jer su se u prethodnom periodu poreske prijave dostavljale obveznicima na adrese, a izvršena je i preraspodjela ljudskih resursa u Sektoru za poreze. Takođe, privrednici lakše i brže ispunjavanju poreske obaveze, te imaju uvid u svoje podatke na poreskoj kartici i u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza svih sedam dana nedjeljno, 24 časa dnevno - dodao je Kovačević.

Nove pogodnosti

Ratko Kovačević je istakao da će u narednom periodu poreski obveznici imati mogućnost da elektronskim putem dostave zahtjev za izdavanje uvjerenja o izmirenim poreskim obavezama, bez potrebe da ga dostavljaju lično ili šalju poštom na adrese regionalnih centara Uprave.

- U cilju veće transparentnosti i bolje kontrole u narednom periodu planiramo da uvedemo i obavezu dostavljanja određenih podataka iz KUF-a i KIF-a elektronskim putem - dodao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana