Боксит из Милића најуспјешније велико предузеће

Срна
Боксит из Милића најуспјешније велико предузеће

Бањалука - Предузеће "Боксит" из Милића освојило је прво мјесто у категорији најуспјешнијих великих привредних друштава у Републици Српској у прошлој години, у оквиру манифестације коју је организовала Привредна комора Српске.

У оквиру манифестације "Избор најуспјешнијих у привреди Републике Српске за 2017. годину" признање у овој категорији освојила су и предузећа "Дрвопродекс" из Бањалуке и индустрија "Дестилација" из Теслића, а награде им је уручио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

У категорији средњих предузећа најуспјешнија су "Хидраулика флекс" из Лакташа, "Пас" из Бијељине и "Браво студио" из Бањалуке, којима је награде уручила предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

У категорији најуспјешнијег малог производног привредног друштва издвојена су предузећа "Махагони" из Источног Сарајева, "ММБ импекс" из Шамца, "Белт" из Бањалуке, "Љбиље" из Љубиња и "Полигарден" из Бијељине, којима је награде уручио предсједник Привредне коморе Борко Ђурић.

Највише вриједности извоза у прошлој години имала су предузећа "Алумина" из Зворника, Рудник и термоелектрана "Станари" и "Оптима група" из Бањалуке, којима је награде уручио министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Предузећа која су имала значајну инвестицију и допринијела запошљавању су "Сим техник" из Котор Вароша, "Стеко центар" из Бијељине и "Дермал ер" из Котор Вароша, којима је награде уручила министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.

За допринос развоју корпоративне друштвене одговорности у прошлој години, стручна комисија додијелила је признања привредним друштвима "М:тел" из Бањалуке, "Витинка" из Козлука и "Бањалучка пивара". Награде им је уручио градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Признања за најуспјешнију жену у привреди уручена су директору компаније "Свислајон индустрија алата" из Требиња Бранки Ратковић, директору компаније "Сана елвис" из Новог Града Мири Лазић и директору компаније "Милтекс" из Бањалуке Вишњи Поповић.

Посебна признања у области туризма добили су "Град сунца" из Требиња за најбољи туристички пројекат у прошлој години, "Бања Кулаши" за развој бањског туризма и Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" за развој здравственог туризма, а награде је уручио министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић.

Манифестацији су присуствовали и предсједавајући Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри Српске, те представници политичког, привредног и друштвеног живота.

Додик: Српска развија пословно окружење

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска чини све да развије привредно и пословно окружење које омогућава привредницима да запошљавају, раде и остварују профит.
"Посљедњих година имамо потпуну стабилизацију финансијског сектора и захвалан сам Влади коју предводи премијер Жељка Цвијановић што је успјела у тешким условима да стабилизује и омогући потпуну ликвидност наших јавних рачуна, јер управо та стабилност представља најбољи стимуланс и за многе наше привредне организације. Данас можемо рећи да смо потпуно ликвидни, да извршавамо обавезе и у области подстицаја и онога што закони предвиђају", рекао је Додик у Бањалуци на манифестацији "Избор најуспјешнијих у привреди Републике Српске за 2017. годину".

Додик вјерује да је управо сада тренутак када Република Српска треба да иде даље, да достигне виши ниво укупне продукције, продуктивности и виши стандард запослених.

"Ово су веома тешке околности у којима се привредни систем одвија и било је веома тешко и данас, и свих претходних година, истрајати у настојању да се очува достигнути ниво и повећа производња", оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, власти Републике Српске упорно су водиле политичке битке када је ријеч о правима на располагање ресурсима у Српској, али и доносиле прописе који су били усмјерени ка томе да се створе што повољнији услови.

"Данас имамо привредни систем који би требало да буде ни мање ни више стимулативан него онај у окружењу. Године пред нама доносе изазове и неизвјесност и потребу да се окупљамо - привредници, власт и сви који могу да допринесу да разумијемо данашња свјетска кретања како бисмо могли усмјерити наше привредне токове ка стабилним водама", додао је Додик.

Он сматра да се мора побољшати стандард запослених, да им се омогуће боља примања да не би одлазили, те да се мора отворено разговарати о образовању и о томе који су профили и кадрови потребни привреди Српске и шта се ту може промијенити.

Додик је увјерен да Република Српска има снагу да окупи и повеже привреднике, раднике и политичаре, да утврди одговорност законодавне извршне и локалне власти и промовише заједничке циљеве.

Он је поручио да су добродошли страни инвеститори, али да се много већи значај мора дати домаћим привредницима.

Рајко Дукић, предсједник компаније "Боксит" из Милића, која је вечерас проглашена најауспјешнијим великим привредним друштавом у Српској токо 2017. године, рекао је да је претходни квартал најуспјешнији од када постоји предузеће у погледу производње, инвестиција и запослених.

Он је додао да су претходних пет година биле најуспјешније за ово предузеће.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана