Бојан Поповић, генерални директор “Дунав осигурања” Бањалука: Осигураник у фокусу модерног “Дунава”

Милијана Латиновић
Бојан Поповић, генерални директор “Дунав осигурања” Бањалука: Осигураник у фокусу модерног “Дунава”

Циљ нам је да кроз унапређење продајног приступа, едукацију запослених и грађана градимо модеран “Дунав”, у чијем фокусу остаје осигураник, а на том путу јачања добре пословне праксе, коју баштинимо годинама, искуство је наша највећа снага, истакао је новоименовани генерални директор “Дунав осигурања” Бојан Поповић.

- Постоји неколико кључних области којима ће се осигуравајуће друштво бавити у наредном периоду, а то је даљи развој продајне мреже путем интерних и екстерних канала продаје, едукација запослених, наставак рада на корпоративном управљању, адекватно успостављање система интерних контрола, затим увођење нових техника и вредновања, улагања, те залагања запослених, а радићемо и на јачању транспарентности друштва у друштвеној заједници - истакао је Поповић.

ГЛАС: Можемо ли констатовати да се у “Дунаву” дешавају позитивне промјене?

ПОПОВИЋ: Позитивне промјене искључива су посљедица стратегије за раст квалитета и обима пословања путем досљедности у исплати штете, увођења нових производа и стратешког заокрета у комуникацији с великим клијентима. “Дунав осигурање” активно ствара опсежну базу података о ликвидираној штети за поједине велике клијенте. На основу тога формирамо цијену осигурања која ће резултирати брзом и адекватном исплатом штете. Одређена друштва, наравно не сви, намјерно користе дампинг цијене како би повећали свој портфељ, али када дође до штете, настаје проблем с ликвидацијом. Управо се због тога велики клијенти све више враћају у “Дунав осигурање”. Морам рећи да ћемо у периоду који долази учинити још снажнији заокрет у приступу корпоративним клијентима, с којима и сада комуницира директно, на највишем нивоу Друштва путем топ-менаџмента. Имамо врло едуковане менаџере које се баве великим клијентима на дневној бази, тако да можемо адекватно реаговати у било којој ситуацији, и то у најкраћем могућем року.

ГЛАС: Како функционише управа “Дунав осигурања”? Колико сте као генерални директор самостални у креирању пословне политике?

ПОПОВИЋ: Генерални директор представља друштво и усмјерава пословну политику која настаје у сарадњи са свим члановима Извршног, односно Управног одбора друштва. Управа одлуке доноси већином гласова, што значи да самосталности у одлучивању нема. Такав начин осигурава доношење квалитетних одлука које настају консензусом свих чланова управе и према стручном и пословном размишљању, уз директан инпут менаџмента друштва и менаџера продаје на терену.

ГЛАС: Шта  “Дунав” издваја од осталих осигуравајућих друштава?

ПОПОВИЋ: “Дунав” је прошао кроз разне врсте трансформација и једно је од најстаријих друштава са подручја бивше Југославије. Оно што је за “Дунав” карактеристично јесте његово снажно име, “Дунав” је бренд. Имати бренд у осигурању је важно јер осигураници воле да иза њих стоји неко ко је јак и моћан и самим тим гради се повјерење које је у осигурању једна од кључних ствари. “Дунав” као група је једна од највећих у регији. Сва истраживања тржишта указују да смо и даље један од најјачих брендова у индустрији осигурања. Без претјеривања се може рећи да је “Дунав осигурање” синоним за осигурање у Србији, али и БиХ. На листи првих сто компанија југоисточне Европе наша компанија заузела је 10. мјесто, према подацима из 2017. године. Вјерујем да ће резултати за 2018. довести до побољшања на тој листи.

ГЛАС: Шта грађани добијају куповином полисе “Дунав осигурања”?

ПОПОВИЋ: Куповином полисе код нас грађани добијају сигурну заштиту за све ризике који их могу задесити. Нажалост, у блиској прошлости било је много примјера да су се догодиле неке катастрофалне ствари, а људи нису били осигурани. Прихватањем понуда осигуравајућег друштва које нису у финансијском смислу толико високе заштитили би самога себе и своју имовину. Сматрам да у будућности морамо много више радити на едукацији становништва и упознати их колико осигурање у том моменту значи. У ближој прошлости смо имали неколико већих исплата штете, гдје су људи захваљујући осигурању успјели да наставе свој посао. Прошле године имали смо случај студентског дома у Бањалуци, гдје је у невремену уништен кров, све је прокисло и “Дунав осигурање” је ту покрило сву насталу штету.

ГЛАС: Свједоци смо поплава које су прије пар дана задесиле одређене дијелове РС, да ли је већ било пријављене штете?

ПОПОВИЋ: Јесте, било је, али рано је говорити о висини штете јер се у тренутку када разговарамо раде процјене. Имамо неколико случајева веће пријављене штете на привредним објектима, али почеле су да пристижу и пријаве физичких лица са штетом на стамбеним објектима. Иако су поплаве у мају 2014. нанијеле огромну штету, иако је јако мало оштећених имало полису осигурања, па им је штета била и надокнађена, у свијести грађана такорећи да се ништа није промијенило, број полиса осигурања није се од тада битно повећао, а поплаве се, као што видимо, догађају поново. У посљедњих неколико деценија, количина штете коју изазивају елементарне непогоде у просјеку се повећава за шест одсто годишње, а прогнозе су да ће тако бити и у наредном периоду. Можда би о томе требало озбиљно размислити.

ГЛАС: Каква је ситуација на пољу неживотних осигурања?

ПОПОВИЋ: Неживотна осигурања имају благи пораст у смислу продаје полиса, али би тај раст требало да буде значајнији и бржи. Мислим да се пораст продаје неживотних осигурања мора повезати са укупним економским стањем у земљи, па самим тим и расположењем грађана за било какве врсте улагања, а које нису само оно што је обавезно. Помака има, ми у “Дунаву” то и те како осјетимо, јер “Дунав” је кућа која ужива највеће повјерење када је ријеч о осигурању имовине. На тржишту је такво стање да 70 одсто портфеља свих осигуравајућих друштава чини осигурање од ауто-одговорности. Ми смо можда једино друштво које у свом портфељу има проценат од око 50 одсто и по томе смо сигурно препознатљиви на тржишту.

ГЛАС: Планирате ли у будућности развој нових производа?

ПОПОВИЋ: Свакако планирамо развој нових производа. Без нових производа нема ни нове премије, која је кључна за наш успјешан рад.  Када је ријеч о новитетима, доћи ће до интензивнијег рада на унапређењу онлајн продаје како би наши производи били доступнији грађанима. Поред тога, с обзиром на то да “Дунав осигурање” има велику продајну мрежу, планирамо на јесен покренути акцију “Отворена врата” и при томе отворити врата својих филијала свим постојећим и потенцијалним клијентима. Они ће моћи да дођу и разговарају са службеницима “Дунав осигурања” о свим питањима која их интересују и да добију адекватне одговоре и информације, прије и послије закључења уговора о осигурању.

Тржишни колач

ГЛАС: Шта би по Вашем мишљењу било неопходно урадити за бољи пласман на тржишту и повећање броја осигураника?

ПОПОВИЋ: Чини ми се да је највећи проблем у томе што немамо неколико великих осигуравајућих кућа, колико би било реално да постоји на територији Републике Српске, већ нас има више од 20, а сви дијелимо исти тржишни колач, који није довољан за све. Такође, тренутно се праве крупни искораци у регулативи осигуравајуће дјелатности у виду подизања цензуса за оснивање и рад осигуравајућих друштава. Ипак, на крају, осигураник увијек мора да буде задовољан, а што се унапређења тиче, сигурно да ће доћи до убрзања процеса обраде и исплате штете, што је веома важно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана