Бојан Лубурић, предсједник Управе МФ банке: Микро и мала предузећа у нама имају партнера

Милијана Латиновић
Бојан Лубурић, предсједник Управе МФ банке: Микро и мала предузећа у нама имају партнера

МФ банка је завршила 2018. годину са 5,2 милиона марака нето добити, што је рекорд у досадашњем пословању, а тренд раста је настављен и ове године, те је на крају маја забиљежен плус од 3,7 милиона КМ добити прије пореза.

Истакао је то предсједник Управе МФ банке Бојан Лубурић, подсјетивши да ова финансијска институција, под називом МФ банка, послује од 2010. године.

- Посебно значајна новина десила нам се 2016. године када су у сувласништво банке као акционари ушле двије стране изузетно јаке институције и то “КФВ” (развојна банка у власништву њемачке државе),  која је једна од највећих у Европи и свијету, те “ФМО” (развојна банка у већинском власништву холандске државе). Њихова стратегија се поклопила са нашом која се заснива на подршци привреди, односно сегменту микро и малих предузећа, која су кичма сваке развијене привреде. Од тада креће још јачи раст банке - казао је Лубурић.

ГЛАС: Како оцјењујете пословање у 2018. години?

ЛУБУРИЋ: Успјешно остварујемо све циљеве зацртане у стратешком плану пословања. Укупна имовина прошле године је премашила 400 милиона марака, а пређен је и ниво од 300 милиона марака укупних депозита наших клијената. Остварени резултати и трендови су далеко бољи од очекиваних и уједно бољи од просјека оствареног у банкарском сектору, а остварили смо и добит већу од планиране. Тиме смо оборили све наше досадашње рекорде.

ГЛАС: Да ли је тај тренд настављен и у овој години?

ЛУБУРИЋ: У сегменту депозита већ смо остварили план за цијелу годину. Што се тиче кредитног портфолија и укупне активе, планирани раст је око десет одсто за цијелу годину, а по садашњим трендовима премашићемо и ту цифру. 

ГЛАС: Шта издваја МФ банку од осталих банака?

ЛУБУРИЋ: Препознали смо огроман потенцијал у сегменту микро и малих предузећа, а затим прилагодили свој модел рада њима -  то је оно што нас чини другачијим. Предузетници раде веома динамично и њима треба партнер, односно банкар који зна како они функционишу, који може да се стави у њихов положај, брзо размишља и реагује, дајући им веома брзо неопходну помоћ и подршку. Примјеном таквог модела рада направили смо пун погодак, а број клијената се повећава и брже него што смо очекивали.

ГЛАС: Какве кредите нудите клијентима?

ЛУБУРИЋ: Понуду креирамо и прилагођавамо у складу са потребама наших клијената. Када је у питању сегмент микро и малих предузећа, имамо стандардан кредит за обрт намијењен за потребе одржавања обима залиха и посла, затим кредит за трајна обртна средства и развој бизниса на дужи рок, посебно намијењен мањим фирмама које имају већи потенцијал и тренд раста, те кредите за подршку текућој ликвидности како би те фирме могле лакше да преброде привремени јаз између својих краткорочних обавеза и прилива средстава. С обзиром да је велики број ових предузећа у развоју и да им треба и одређена опрема или адаптација објекта, имамо посебан производ намијењен за те потребе. Све чешће су предузећима потребне и гаранције приликом увоза робе из иностранства и ту ускачемо као подршка.

ГЛАС: Какви су планови МФ банке за ову годину?

ЛУБУРИЋ: Планирали смо да наша укупна билансна сума расте за неких десет одсто, односно да завршимо са око 440 милиона КМ, и већ смо на добром путу. Што се тиче плана профита циљ нам је да остваримо 6,4 милиона КМ добити прије пореза и према овим трендовима које сада имамо, не сумњам да ће се то и десити. Међутим, саме цифре су мање важне у овом тренутку. Стратешко опредјељење јесте да повећамо наше присуство на тржишту цијеле БиХ. Готово да смо покрили цијелу РС, изузев јужне Херцеговине, гдје планирамо искорак у идућем периоду. У посљедњих четири или пет година почели смо се ширити и на тржишту ФБиХ и највећи број новоотворених пословница у идућем периоду биће на том подручју.

ГЛАС: Колико тренутно имате пословница и запослених?

ЛУБУРИЋ: Имамо 25 пословница у БиХ, рачунајући и двије које су управо у фази отварања у Зеници и Бугојну, од чега се већина налази на територији Српске. Међутим, за неке двије до три године вјероватно ће тај број бити изједначен и циљ нам је да се у наредних неколико година приближимо цифри од око 30 пословница, што је за наш пословни модел сасвим довољно за даљи раст и развој. Тренутно имамо 212 запослених и планирамо раст и у том сегменту.

Клијенти

ГЛАС: Колико клијената има банка?

ЛУБУРИЋ: Када смо почели са радом имали смо свега неколико стотина клијената, а сада је та бројка већа од 14.000. Од тог укупног броја око 75 одсто чине мала и микро предузећа, а преостали су становништво, велики клијенти и јавна предузећа. Циљ нам је да се тај тренд задржи и даље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана