Блокада власти кочи развој привреде

Милијана Латиновић
Блокада власти кочи развој привреде

Бањалука - Међународни монетарни фонд (ММФ) снизио је прогнозу економског раста у БиХ у овој години, а привредници и економисти истичу да их то нимало не чуди с обзиром на то да ни скоро пола године од избора није формирана власт на нивоу БиХ, те да то кочи сваки, па и привредни напредак.

 

 

 

 

 

 

ММФ за БиХ у овој години предвиђа економски раст од 3,1 одсто, док је у претходним прогнозама објављеним у октобру прошле године ова међународна институција предвиђала за БиХ у 2019. години раст од 3,5 одсто. ММФ у најновијим пројекцијама предвиђа стабилну инфлацију у БиХ која ће се задржати на нивоу од 1,5 одсто у овој години, с тим да ће на крају године износити 1,6 одсто. Дефицит текућег рачуна БиХ у овој години, према пројекцији ММФ-а, износиће шест одсто.

Свјетска економија ће ове године порасти 3,3 одсто, чиме је ММФ у најновијим прољећним прогнозама снизио јануарску процјену за 0,2 бода.

- Док глобална економија наставља да расте по разумној стопи, а глобална рецесија није у основним пројекцијама, постоје многи ризици. Тензије у трговинској политици могле би се поново разбуктати и одиграти у другим областима, као што је ауто-индустрија, уз велике поремећаје у глобалним ланцима снабдијевања. Раст у системским економијама, као што су еврозона и Кина, може изненадити падом, а ризици који окружују “брегзит” остају појачани - наводе из ММФ-а.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже за “Глас Српске” да га овакве процјене међународне институције не чуде када власт на нивоу БиХ, од које зависе многе реформе, није формирана ни пола године након избора.

- Још немамо Савјет министара БиХ, а неке привредне реформе замишљене од стране Владе РС условљене су промјенама закона на нивоу БиХ. Првенствено мислим на реформу прописа која би довела од смањења опорезивања рада, а то би утицало на повећање плата, самим тим и запослености и продуктивности, а тиме и привредног раста - рекао је Шкребић.

Да су дешавања у европским земљама са којима БиХ остварује спољнотрговинску размјену, попут “брегзита” у Великој Британији, рецесије у Италији и пада потражње у Њемачкој, утицала на промјене прогноза како за земље ЕУ, тако и за БиХ, потврђују и економисти. 

- ММФ ради корекцију прогноза економског раста за све земље, па тако и за БиХ. С обзиром на то да су те земље ЕУ наша значајна извозна тржишта, а с обзиром на ситуацију тамо, не чуди што је ММФ срезао прогнозу раста - рекао је извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац.

Додао је да домаћа економија у великој мјери зависи од економије ЕУ и стабилности политичке ситуације на нивоу БиХ, те да тренутна ситуација због неформирања Савјета министара не иде у прилог добрим прогнозама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана