BiH zemlja stabilna za biznis

Željka Domazet
BiH zemlja stabilna za biznis

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je juče učesnike međunarodne investicione konferencije “Sarajevo biznis forum” da investiraju u BiH i sa sigurnošću razvijaju svoj biznis, čime pomažu i BiH da obezbijedi stabilnu i sigurnu budućnost.

Dodik je zajedno sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i predsjednikom uprave BBI banke Amerom Bukvićem otvorio ovu trodnevnu konferenciju, a na otvaranju se učesnicima video-linkom obratio i bivši premijer Malezije Tin Mahatir Mohamad.

- Forum u Sarajevu je dobra prilika da se ohrabrimo u nastojanju da razvijemo bolje odnose i da učinimo naš razvoj sigurnim, te da vaše prisustvo ovdje bude dugotrajno sa stanovišta poslova koje želite da ostvarite - poručio je Dodik.

On je istakao da je BiH složena zemlja, sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što otežava politički život, ali da je stabilna zemlja za biznis.

- U BiH možete slobodno da investirate i sa sigurnošću možete da razvijate svoj biznis i to je ono što pomaže nama da ovdje obezbijedimo stabilnu i sigurnu budućnost - rekao je Dodik.

On je istakao da su prioriteti u BiH bezbjednost i razvoj i da mu je drago što su investitori došli u BiH.

- BiH je izašla iz perioda kada joj je trebala humanitarna pomoć, danas joj treba pomoć u razvoju, koji mora da bude od obostranog interesa. Želim da sa našim poslovnim ljudima razvijate poslovne ideje i ne pokleknete pred prvim izazovima, koji su ljudi ovdje, i u vlasti i u privrednom životu, spremni da otklone da bi obezbijedili siguran biznis - istakao je Dodik.

On je dodao da je najvažniji prioritet priključenje EU.

- U BiH je jedan od najvažnijih političkih kompromisa i konsenzusa upravo u vezi sa idejom integracija u EU - naglasio je Dodik, dodajući da se od priključenja EU neće odustati, ali da će se nastaviti jednako dobra saradnja sa Rusijom, Kinom, Turskom, Malezijom i svim drugim zemljama koje su se pokazale kao stabilni partneri.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da EU treba još više da podrži evropski put BiH i da njena politika proširivanja bude fleksibilnija.

- Sada je vrijeme za Evropsku komisiju i EU da na zapadni Balkan gledaju kao na prioritet i važno geopolitičko pitanje - rekao je Pahor i naglasio da će se lično založiti za bržu realizaciju tih ciljeva.

On je istakao da vlasti zemalja u regionu treba brzo da obave svoj posao, a Brisel da prioritetno ubrza proces proširenja EU na Balkan.

Ključne riječi

Amer Bukvić, predsjednik uprave BBI banke, koja je organizator konferencije, rekao je da su ekonomija, ulaganje i saradnja tri ključne riječi koje karakterišu “Sarajevo biznis forum”.

- Tokom foruma, koji obilježava 10 godina rada i na kojem se okupilo oko 2.000 učesnika, biće predstavljeno 300 projekata iz poljoprivrede, energetike, informatike i obrazovanja. Ovaj skup je kruna prvih deset godina “Sarajevo biznis foruma” - rekao je Bukvić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana