БиХ земља стабилна за бизнис

Жељка Домазет
БиХ земља стабилна за бизнис

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је јуче учеснике међународне инвестиционе конференције “Сарајево бизнис форум” да инвестирају у БиХ и са сигурношћу развијају свој бизнис, чиме помажу и БиХ да обезбиједи стабилну и сигурну будућност.

Додик је заједно са предсједником Словеније Борутом Пахором и предсједником управе ББИ банке Амером Буквићем отворио ову тродневну конференцију, а на отварању се учесницима видео-линком обратио и бивши премијер Малезије Тин Махатир Мохамад.

- Форум у Сарајеву је добра прилика да се охрабримо у настојању да развијемо боље односе и да учинимо наш развој сигурним, те да ваше присуство овдје буде дуготрајно са становишта послова које желите да остварите - поручио је Додик.

Он је истакао да је БиХ сложена земља, састављена од два ентитета и три конститутивна народа, што отежава политички живот, али да је стабилна земља за бизнис.

- У БиХ можете слободно да инвестирате и са сигурношћу можете да развијате свој бизнис и то је оно што помаже нама да овдје обезбиједимо стабилну и сигурну будућност - рекао је Додик.

Он је истакао да су приоритети у БиХ безбједност и развој и да му је драго што су инвеститори дошли у БиХ.

- БиХ је изашла из периода када јој је требала хуманитарна помоћ, данас јој треба помоћ у развоју, који мора да буде од обостраног интереса. Желим да са нашим пословним људима развијате пословне идеје и не поклекнете пред првим изазовима, који су људи овдје, и у власти и у привредном животу, спремни да отклоне да би обезбиједили сигуран бизнис - истакао је Додик.

Он је додао да је најважнији приоритет прикључење ЕУ.

- У БиХ је један од најважнијих политичких компромиса и консензуса управо у вези са идејом интеграција у ЕУ - нагласио је Додик, додајући да се од прикључења ЕУ неће одустати, али да ће се наставити једнако добра сарадња са Русијом, Кином, Турском, Малезијом и свим другим земљама које су се показале као стабилни партнери.

Предсједник Словеније Борут Пахор рекао је да ЕУ треба још више да подржи европски пут БиХ и да њена политика проширивања буде флексибилнија.

- Сада је вријеме за Европску комисију и ЕУ да на западни Балкан гледају као на приоритет и важно геополитичко питање - рекао је Пахор и нагласио да ће се лично заложити за бржу реализацију тих циљева.

Он је истакао да власти земаља у региону треба брзо да обаве свој посао, а Брисел да приоритетно убрза процес проширења ЕУ на Балкан.

Кључне ријечи

Амер Буквић, предсједник управе ББИ банке, која је организатор конференције, рекао је да су економија, улагање и сарадња три кључне ријечи које карактеришу “Сарајево бизнис форум”.

- Током форума, који обиљежава 10 година рада и на којем се окупило око 2.000 учесника, биће представљено 300 пројеката из пољопривреде, енергетике, информатике и образовања. Овај скуп је круна првих десет година “Сарајево бизнис форума” - рекао је Буквић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана