БиХ оштро против најављених царина

Маријана Миљић
БиХ оштро против најављених царина

Бањалука - Власти самопроглашеног Косова одлучиле су да мимо правила уведу царине на увоз млијека и павлаке из БиХ, због чега су институције ове земље одмах затражиле да та одлука буде стављена ван снаге.

Из Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ саопштено је да је самопроглашено Косово у сриједу донијело одлуку о увођењу заштитне мјере на увоз млијека и павлаке из БиХ, те увоз воћа и поврћа из свих земаља.

- Министарству спољне трговине и економских односа БиХ упутили смо хитан захтјев за реаговање. Будући да је ријеч о поступку који ће у великој мјери угрозити извоз млијечне индустрије БиХ, затражили смо да што хитније буду предузете све мјере да би било спријечено наметање царине од 17 одсто на увоз домаћег млијека и млијечних производа на тржиште самопроглашеног Косова - навели су у СТК-у.

Од Министарства спољне трговине БиХ затражено је да, ако одлука самопроглашеног Косова ступи на снагу, уведе реципрочне мјере, те да се посебна пажња обрати на увоз воде, као и минералне и газиране са додатком шећера, која се увози са те територије.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да су одмах јуче затражили од косовске стране да укине одлуку, јер је противна правилима ЦЕФТА.

- Тамошње институције нису спровеле прописане процедуре и нису доказале да је било прекомјерног увоза, а да апсурд буде већи неке тарифне линије које су под забраном уопште не извозимо на њихово тржиште. Обавијестили смо и ЦЕФТА секретара да би био спроведен поступак против косовске стране у складу са правилима ЦЕФТА - казао је Шаровић и додао да ће идуће седмице посјетити неке од земаља потписница ЦЕФТА ради консултација о новонасталом проблему. Нагласио је да покретање неких других мјера према самопроглашеном Косову зависи од развоја ситуације.

ЦЕФТА је Споразум о слободној трговини централне Европе. Тај споразум БиХ је потписала 2006. године, што јој је омогућило трговинске повластице са Србијом, Хрватском, Црном Гором, Македонијом, самопроглашеним Косовом, Албанијом, Молдавијом, Румунијом и Бугарском. Због уласка у ЕУ чланство у ЦЕФТА изгубиле су Хрватска, Бугарска и Румунија.

Извоз

У СТК-у су навели да је прошле године млијечна индустрија БиХ почела да биљежи знатан помак у извозу, те да је тржиште самопроглашеног Косова једно од најзначајнијих за извоз домаћег млијека и млијечних производа.

- Млијечна индустрије је лани на тржиште Косова извезла производе вриједне више од десет милиона марака, а у овој години око 4,7 милиона КМ. Ови подаци јасно показују од коликог значаја за БиХ је извоз на тржиште те земље - навели су у СТК-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана