БиХ не треба хуманитарну помоћ, него инвестиције

nezavisne.com
БиХ не треба хуманитарну помоћ, него инвестиције

Сарајево - Босни и Херцеговини није потребна хуманитарна помоћ, већ инвестиције, како би се даље развијала, поручио је данас Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, на отварању десетог међународног “Сарајево бизнис форума”.

“Задовољавати се малим стварима подршке на нивоу хуманитарног није ни приоритет ни интерес БиХ. Нама треба одржив економски систем и радна мјеста која су добро плаћена”, поручио је Додик и позвао инвеститоре да улажу и развијају бизнис, а чиме помажу и БиХ да обезбиједи стабилну и сигурну будућност.

Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ, изјавио је да реформе које БиХ спроводи на путу ка ЕУ и регионална сарадња дају безбједно правно и политичко окружење које ствара услове за још већи инвестициони и економски напредак. Он је оцијенио да се БиХ може припремити још боље за нови инвестициони и економски прогрес развојем предузетништва.

Борут Пахор, предсједник Словеније, оцијенио је да ЕУ треба још више да подржи европски пут БиХ и да њена политика проширивања буде флексибилнија.

“Сада је вријеме за Европску комисију и ЕУ да на западни Балкан гледају као на приоритет и важно геополитичко питање”, рекао је Пахор и нагласио да ће се лично заложити за бржу реализацију тих циљева.

Амер Буквић, предсједник Управе ББИ банке, организатора овог форума, рекао је да су економија, улагање и сарадња три кључне ријечи које карактеришу тродневну конференцију “Сарајево бизнис форум”, која је започела данас. Он је истакао да ће током форума бити представљено 300 пројеката из пољопривреде, енергетике, информатике и образовања, те да се окупило 2.000 учесника.

Током скупа биће организоване презентације привредника и спонзора форума, као и пословни састанци ради умрежавања учесника и развоја нових пословних могућности. Посебна пажња биће посвећена привредним потенцијалима БиХ и цијелог региона, те потенцијалима дијаспоре БиХ и њиховог улагања.

Првог дана форума одржан је панел под називом “Лидерство”, а учесници су се сложили да идеја форума “Регион једна економија” говори о томе да се само заједнички могу направити неке промјене.

Иако регион има много изазова с којима се сви сусрећу, рјешења се налазе у заједничком дјеловању. Сви економски подаци говоре да постоје велике могућности за успјешан развој те да их треба правилно тумачити и користити.

Фуат Октај, потпредсједник Турске, казао је како вјерује у ту идеју.

“Снажно вјерујемо у компаративне предности, а не у недостатке региона, морамо сарађивати и радити заједно, а не такмичити се. Када погледамо предности региона, једна од њих је што нам је ЕУ тако близу, као и интеграција у њу. То нам је добра прилика за близину технологија, али и развојем цијелог тржишта. Гладни смо успјеха и то треба да нам буде добра прилика за развој даље”, рекао је Октај, који се на маргинама форума састао са Денисом Звиздићем, предсједавајућим Савјета министара БиХ.

Лахцен Даоуди, министар у Влади Краљевине Мароко, казао је да у глобализацији данас нема мјеста за мале земље. Мароко данас има добре односе с Европом и има слободну трговину, а своје успјехе је градио на повјерењу и то је оно чега све земље треба да се држе.

Махатир Мохамад, премијер Малезије, у свом видео-обраћању поручио је како је за сваку земљу или регију која жели просперитет и бити успјешна потребна јединствена визија и заједничка сврха.

“Морамо радити у партнерству са другима ка заједничком циљу. Регионална увезаност, физичка, људска, дигитална, јесте предност за постизање регионалне конкурентности”, оцијенио је он.

Стипе Месић, бивши предсједник Хрватске, каже како сви у региону морају бити пријатељи, јер зависе једни од других.

“Објективно имамо компатибилну привреду, господарство. Имамо све разлоге да између себе сурађујемо. Уколико ми у регији будемо боље сурађивали, онда се према другим инвеститорима појављујемо као јачи играчи”, казао је Месић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана