Аграр и индустрија уграбили 81 милион

Маријана Миљић
Аграр и индустрија уграбили 81 милион

Бањалука - Укупно пласирана државна помоћ свим секторима у Српској износила је лани 87,02 милиона марака, што је за скоро 152.000 марака више у односу на годину раније.

У извјештају о додијељеној државној помоћи у Српској у прошлој години, који је Влада РС усвојила на посљедњој сједници, наведено је да су пољопривреда и сектор индустрије и услуга добили укупно 81,04 милиона КМ.

- Од тог износа, у пољопривреду је уложено 63,88 милиона, а индустрија и услуге добили су око 17,15 милиона КМ. Помоћ сектору индустрије и услуга односи се на мала и средња предузећа, санацију или реструктурирање предузећа, као и за запошљавање и истраживање те развој и иновације - наведено је у овом извјештају.

Највише државне помоћи у пољопривреду и индустрију слило се путем субвенција и подстицаја, и то 86,12 одсто, затим грантова 13,55 одсто, док је 0,33 одсто дато у виду пореских олакшица и кредита под повољним условима.

Надлежне институције додијелиле су још 5,97 милиона марака помоћи, а највећи дио тог износа утрошен је за услуге и пројекте који се односе на јачање економског интереса РС.

Помоћ за услуге од општег економског интереса у 2017. години додјељивало је Министарство саобраћаја и веза, а новац је добило предузеће “Аеродроми РС”, те градови Бањалука, Бијељина, Требиње, Добој и Зворник, као и 15 општина.

Пољопривредници у Српској истичу да су задовољни износом добијеног новца, али напомињу да та помоћ треба да иде узлазном путањом.

  • Ове године планирано је око шест милиона марака за набавку механизације и капиталне инвестиције у пољопривреди. Помоћ је увијек добродошла овом сектору, који грца у проблемима. Међутим, без заштите домаће производње, без обзира на субвенције, ми не можемо бити конкурентни. Тако да ова два појма, односно спољнотрговинско пословање и политику субвенционисања, треба увезати како би имали добре резултате у области аграра - казао је предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић.

Унаприједити систем

У извјештају о додијељеној државној помоћи у 2017. години наведено је да је за успостављање ефикасног система контроле у овој области потребна сарадња свих учесника те правилно коришћење додијељене помоћи.

- Иако су акти из области државне помоћи на снази од прије пет година, још је евидентна недовољна упућеност давалаца државне помоћи у правила из ове области, што указује на потребу едукације и дизања свијести о државној помоћи - наведено је у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана