Агенција за осигурање РС објавила извјештај: Зарада удуплана,штета однијела 63,7 милиона КМ

Маријана Миљић
Агенција за осигурање РС објавила извјештај: Зарада удуплана,штета однијела 63,7 милиона КМ

Бањалука - Осигуравајућа друштва са сједиштем у РС лани су остварила 28,68 милиона марака нето добити, а њихови трошкови на основу исплаћене одштете износили су 63,7 милиона КМ.

У извјештају Агенције за осигурање РС за прошлу годину наведено је да је 12 друштава за осигурање у 2018. години заједно остварило нето добитак од 30,29 милиона, док су два имала губитак од 1,61 милион марака.

- Губитак није угрозио испуњавање захтјева у погледу адекватности капитала друштава за осигурање која су га остварила - навели су у Агенцији за осигурање РС.

Осигуравајућа друштва су 2016. годину завршила са нето добити од 14,89 милиона. Тада је десет друштава имало добитак од 22,80 милиона, док су четири укњижила губитак од 7,91 милион марака.

Обрачуната премија на тржишту осигурања РС износила је у 2017. години 213,3 милиона КМ и већа је за 7,6 одсто у односу на 2016. годину. Премија неживотног осигурања порасла је за 7,8, а животног за 6,7 одсто.

- Иако је настављен раст премије животног осигурања, она још није достигла ниво у земљама региона. Путем заступника и брокера на тржишту осигурања РС обрачунато је 53,9 милиона КМ или 25,2 одсто укупне премије у РС. Учешће обавезног осигурања у укупној обрачунатој премији износи 64,6 одсто - прецизирала је Агенција за осигурање.

Осигуравајуће куће исплатиле су лани 55,9 милиона КМ на основу обавеза из уговора о неживотном осигурању, што је за четири одсто више у односу на претходну годину. На основу уговора о животном осигурању исплаћено је још 7,8 милиона марака одштете и она је порасла за 1,8 одсто.

У Агенцији за осигурање РС оцјењују да је тржиште лани остварило боље резултате у односу на претходну годину.

-  Стање на тржишту осигурања је добро. Сви показатељи иду у добром смјеру. Имали смо раст премије, а одштета је исплаћивана на вријеме. Технички резултат је био позитиван. Само два друштва имала су негативан резултат, од којих је једно смањило минус у односу на претходну годину, док је друго пословало негативно из познатих разлога. Ове године очекујемо још боље резултате  - казао је директор Агенције за осигурање Славен Дујаковић.

Губитак у 2017. имало је бањалучко “Винер осигурање”, које је годину завршило у минусу од 1,24 милиона, што је знатно мање у односу на претходну, када је он износио скоро шест милиона КМ. Турбуленције које су погодиле бањалучко “Крајина осигурање” након што су кроз докапитализацију његови већински власници постали Навен Агарвал и Гупта Нете оставиле су посљедице на његово пословање и на крају прошле године укњижен је минус од 370.237 марака. Ситуација је ипак нешто повољнија у односу на претходну годину, када је “Крајина” имала 1,11 милиона КМ губитка.

Добровољно осигурање

Извјештај Агенције за осигурање РС први пут садржи и стање у области добровољног пензијског осигурања јер је лани почело са радом прво друштво за управљање добровољним пензијским фондом. Прва уплата у Европски добровољни пензијски фонд извршена је 30. новембра, а до краја прошле године допринос је уплатило 16 чланова.

Пословање у 2017. години

*30,29 милиона КМ - добит 12 друштава

*1,61 милион КМ - губитак 2 друштва

Исплата одштете у 2017. години

*55,9 милиона КМ - неживотно осигурање

*7,8 милиона КМ - животно осигурање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана