Велики Дејвид Боуви: Није мијењао само музику, већ много тога још

Агенције
Велики Дејвид Боуви: Није мијењао само музику, већ много тога још

На данашњи дан 2016. године преминуо је Дејвид Боуви. Колико је мијењао музичку сцену, толико је утицао и на модну сцену. Његов најтрајнији допринос растућој приповести одјеће јесу теорија и стратегија иза свих промјена и изненађења

Послије објављивања разних текстова у којима су жалили и славили тог умјетника, један колега упитао је на које креаторе је Боуви највише утицао. “На које креаторе није утицао?”, написао је други. То је добро питање.

Иако је лако препознати оно боувијевско на многим модним пистама - понекад отворено, као у “Рок звијездама”, пролећној колекцији Жан Пола Готјеа из 2013. у којој је креатор приказао боувијевски асиметричне припијене комбинезоне посуте звијездама, а понекад прикривено, као прошле сезоне када је Хајдер Акерман извео на писту манекенке с “фудбалеркама” у кошуљама с нараменицама и оковратницима контрастних боја, а Алесандро Микеле из “Гучија” прекршио родне стереотипе обукавши мушкарце у одијела на цвјетове и исте такве кошуље - његов утицај је заправо много дубљи и неизбрисивији од било ког појединачног модела.

Захваљујући Дејвиду Боувију мода је постала видљива - мода система, мода силе поп културе; постала је непрестано промијенљиви мегалит који данас познајемо. Зато се његов утицај осјећа не само у мушкој него и у женској одјећи; не само у свакодневној него и у високој моди.

Kрис ван Нотен, који је од албума Хероес направио музичку подлогу за своју јесењу женску колекцију 2011. и који је манекенима ставио фризуре у стилу Зигија Стардаста, каже: “Он је отворио велику капију наше будућности и подстакао у нама креативност која је и данас животно важна.”

Када је ријеч о јавној слици, легендама и љетописима модне историје, склони смо да романтично посматрамо “особе од стила” - мушкарце и жене чија неумољива оданост одређеном изгледу превазилази хирове популарне одјеће и постаје тренутно препознатљив потпис. Славимо њихово јединствено становиште и угледамо се на њих.

Дејвид Боуви је нешто потпуно другачије

Њему није био важан стил. Важна му је била мода.

Важна му је била способност промјене изгледа којом се лик који представља редефинише одјећом коју носи. Он је отелотворење става да је поновно откривање себе драгоцијено, а његов живот и успјех потврђују његов став, не само обожаваоцима него и стваралачкој заједници која мари за одјећу. Иако су извођачи и креатори често кокетирали с преображајима, он је утемељио ту замисао и од ње створио радно начело.

Дејна Томас, ауторка књиге Богови и краљеви: Успон и пад Александра Меквина и Џона Галијана, запажа да је у интервјуу из 1976. године Боуви рекао: “Кад изађем на позорницу, трудим се да наступ буде што бољи и занимљивији, и не могу само да отпјевам своје пјесме и одем. Мислим да и изглед извођача који жели заиста да забави гледаоце мора да буде усклађен с оним што ради.”

Сходно томе, наглашава дизајнерка Розета Гети, упркос бујици на друштвеним мрежама, на Инстаграму и Фејсбуку готово да нема двије исте фотографије. “Имао је толико изгледа”, каже она, а многи су били представљени јавности на изложби “Дејвид Боуви јесте” одржаној 2013. у Музеју Викторије и Алберта. Покровитељ изложбе, не случајно, била је компанија “Гучи”. (Изложба је од тада на турнеји и тренутно је у музеју Гронингер у Холандији.)

Сваки тај изглед има сопствену снагу и посљедице: мод из 1966, метализирани космонаут с албума Space Oddity из 1969, разголићени и нашминкани Зиги Стардаст четкасте фризуре, узнемирујући декадент с албума Aladdin Sane и као сценски лик Halloween Jack, строга црно-бела одjећа сценског лика Thin White Duke, пастелне Међутим, његов најтрајнији допринос растућој приповести одjеће јесу теорија и стратегија иза свих промена и изненађења. Као што је написао 1980. у пjесми Fashion:

“Слушај ме - не слушај ме / Причај са мном - не причај са мном / Плеши са мном - не плеши са мном.”

Сходно томе, наглашава дизајнерка Розета Гети, упркос бујици на друштвеним мрежама, на Инстаграму и Фејсбуку готово да нема две исте фотографије. “Имао је толико изгледа”, каже она, а многи су били представљени јавности на изложби “Дејвид Боуви јесте” одржаној 2013. у Музеју Викторије и Алберта. Покровитељ изложбе, не случајно, била је компанија “Гучи”. (Изложба је од тада на турнеји и тренутно је у музеју Гронингер у Холандији.)

Сваки тај изглед има сопствену снагу и последице: мод из 1966, метализирани космонаут с албума Space Oddity из 1969, разголићени и нашминкани Зиги Стардаст четкасте фризуре, узнемирујући декадент с албума Aladdin Sane и као сценски лик Halloween Jack, строга црно-бијела одећа сценског лика Thin White Duke, пастелне Међутим, његов најтрајнији допринос растућој приповести одjеће јесу теорија и стратегија иза свих промjена и изненађења. Као што је написао 1980. у песми Fashion:

“Слушај ме - не слушај ме / Причај са мном - не причај са мном / Плеши са мном - не плеши са мном.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана