У припреми серија “Дина: Сестринство”

Агенције
У припреми серија “Дина: Сестринство”

Након неколико покушаја адаптације култног дјела Франка Херберта “Дина”, режисер Дени Вилнев већ увелико ради на својој верзији, која ће се у биоскопима наћи крајем 2020. године.

Међутим, недавно је објављено да је и платформа “Ворнер медија” паралелно наручила и серију, коју ће такође он режирати.

Радни назив серије је “Дина: Сестринство”, а радња ће пратити сестринство Бени Џесерит, моћну друштвену, политичку и религијску групу жена које су кроз године физичке и менталне припреме добиле надљудске моћи и вјештине. Аутори серије ће бити Џон Спејтс и Дени Вилнев.

“Дина” је Хербертов научнофантастични роман из 1965. године. Добитник је награда “Небула” и “Хуго” за најбољи роман и сматра се једним од најбољих научнофантастичних романа свих времена.

Што се новог филма тиче, “Дина” поново ставља још једног режисера на велики изазов - адаптацију огромног Хербертовог дјела за велике екране (уз још филмова, уколико наведени филм буде успјешан). Најславнији покушаји су били они које је снимио Алехандро Ходоровски и Дејвид Линч.

У децембру 1974. године Алехандро Ходоровски је требало да режира своју адаптацију “Дине”. Намјера је била да филм буде дуг 10 часова, те да буде остварен у сарадњи са Салвадором Далијем, Орсоном Велсом, Аленом Делоном, Миком Џегером и другим.

Године 2013. објављен је документарни филм о Ходоровском и његовим покушајима да адаптира и сними филм базиран на поменутом роману.

Први филм “Дина”, који је режирао Дејвид Линч, објављен је 1984. године, скоро 20 година након објаве књиге. Иако су многи дијелови књиге представљали праве изазове режисерима, Линч је тада навео да је задовољан филмом иако критике тада нису биле у његову корист. Наиме, наводило се да је радња неразумљива и да није усклађена са књигом и филм је разочарао бројне обожаваоце (и Херберта, али и Линча).

Филм који Вилнев спрема ће се фокусирати на Пола Атреида (Тимоти Шаламе) и његову породицу, те на неколико чланова јаког сестринства Бени Џесерит.

Није објављен датум када би серија требало да буде емитована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана