Play Media Day 04: Бањалука и ове године на мапи креативне индустрије региона

PR
Play Media Day 04: Бањалука и ове године на мапи креативне индустрије региона

Регионални комуникацијски догађај Play Media Day 04, окупио је 07. јуна у Бањалуци, око 1000 домаћих и регионалних посјетилаца. Представници медија, компанија, креативних агенција, институција, али и многобројни студенти, нису крили одушевљење богатим програмом догађаја. 18 предавања и 4 панела одвијали су у три конференцијска простора препуна посјетилаца у CineStar 4DX Delta Planet Banjaluka.

Програм овогодишњег догађаја чинило је око 40 свјетских, регионалних и домаћих стручњака, који су подијелили своја знања, примјере добре праксе, савјете и трендове из области комуникација, медија, нових технологија, креативне економије, дизајна, односа с јавношћу, маркетинга, гаминг индустрије и предузетништва.

Квалитетна едукација, повезивање и успостављање нових пословних сарадњи и ове године су били неизоставан дио догађаја. Поред конференцијских сала, које су већ добро познате као Уран, Меркур и Јупитер, ЦинеБар у оквиру CineStar-а, био је посвећен управо креирању контаката, пријатељстава и нових пословних прича. Многобројне интерактивне зоне у паузама између предавања и панела, употпуниле су угођај за посјетиоце. Најсрећнији посјетиоци освојили су многобројне поклоне и награде, те са догађаја отишли препуни позитивних утисака и са осмијехом на лицу.

Од Jacka Murraya (MediaHQ, Ирска) сазнали смо зашто је сторyтеллинг важан у односима с јавношћу, те како да на најбољи начин испричамо нечију причу. С њим се сложила и Eva Zaharawi Ruiz (бренд и маркетинг директорица, Холандија) која је напоменула да сви ми треба да испричамо добру причу, те да је оутдоор маркетинг прошлост. Како се кроз интегрисану причу повезати са потрошачима, научили су нас Владимир Митровић и Марко Марјановић из агенције Ovation BBDO - “Интегрисан приступ надмоћан је у борби за пажњу потрошача”.

На овогодишњем Play Media Day 04 много се причало о новим технологијама и дигиталној трансформацији.  “Имамо ли могућност избора као људи у свијету дигиталне трансформације? Као свјесна бића на индивидуалном нивоу имамо могућност избора, али и одговорност да будемо човјек у свијету робота - супер-хуман”, поручила је Лариса Халиловић, експертица за образовање. Милош Тркуља, савјетник за стратешки развој, каже да је транзиција дигиталне трансформације толико велика, да не знамо како ће изгледати за пар година, са закључком да је дигитална трансформација једини побједник маркетинга.

Игор Грмуша, цоунтрy манагер агенције Дегордиан Србија, говорио је о новим технологијама у служби маркетинга, док су се Данијел Суботић (ASW инжењеринг) и Доминик Шафарић (Styria.AI) фокусирали на изазове и ширину машинског учења. Оно што је битно да запамтимо  - Машинско учење “неће уништити свијет”!

Панели су, као и увијек привукли највише пажње. Шта смо закључили из интересантних дискусија? Агенције на Балкану могу да парирају свјетским трендовима, уз напомену да се брише разлика измедју дигиталних и традиционалних агенција. “Инфлуенсер” постаје занимање, које поред свих предности, са собом носи и велику одговорност. Подкаст је медиј будућности и дефинитивно нови канал комуникације за оглашиваче.

Danel Ackermann, оснивач агенције Degordian, подсјетио нас је да је љубав у послу најважнија, а да приоритет увијек треба да буде учење, а не зарада.

Наравно, неизоставне су биле и теме о PR-у, дизајну, култури и креативној индустрији.

Play Team, који је организатор догађаја, оправдао је очекивања посјетилаца, показао да је и ове године одличан домаћин и још једном успио у намјери, да Бањалуку позиционира на мапу креативне индустрије региона.  Многобројни гости су по први пут посјетили град на Врбасу, те искористили прилику да свој боравак продуже и на предстојећи викенд, како би обишли туристичке и културне дестинација Бањалуке и околине. Play Media Day је поново доказао да је фантастичан спој едукације, нетњоркинга и забаве.

Партнери Play Media Day 04 су: Делегација ЕУ у Босни и Херцеговини, OSCE, Град Бањалука, Аддико Банк, Мтел, Huawei, Molson Coors и Старопрамен, Телеклик, Sensation, Franck, Мања, Авон, Хотел Видовић, Travel4Fun, Pickbox и CineStar.

Видимо се и идуће године на Play Media Day 05!

Не заборавите, комуникација је бесконачна!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана