Земљи пријете врућине незабиљежене 1,2 милиона година?

B92
Земљи пријете врућине незабиљежене 1,2 милиона година?
Земљи пријете врућине незабиљежене 1,2 милиона година?

Задржавање температура на 1,5 до 2 степена изнад прединдустријских нивоа могло би да буде много теже него што се до сада мислило, показала је нова студија.

Према раду објављеном у часопису “Proceedings of the Nationaln Academy of Sciences”, чак и ако би се све државе свијета придржавале Париског споразума, постоји велика опасност да ће Земља ући у услове које климатолози називају “Земља стакленик”.

Аутори су у студији идентификовали десет процеса који би могли да имају ефекат домина и да дјелују по принципу повратне спреге тако да раст температура више неће зависити само од људске емисије угљен-диоксида. 

У ту групу спадају отапање леда, ослобађање метанових хидрата с дна океана, слабљење копнених и морских одвода угљен-диоксида, пораст активности бактерија у океанима, одумирање амазонских прашума, смањење сњежног покривача на сјеверној хемисфери, нестанак арктичког леда у љетним мјесецима, али и смањење антарктичких морских и копнених ледених плоча. 

На примјер, отапање леда из земље ослободиће велике количине метана, који је много снажнији од угљен-диоксида. 

То ће јачати ефекат стакленика, даљи пораст температура и даља отапања. Наиме, научници предвиђају да ће океани, који тренутно апсорбују и топлоту и угљен-диоксид и дјелују као њихови одводи и складишта, у једном тренутку нагло почети да ослобађају угљен-диоксид. 

Према новој студији, то би могло да почне да се догађа већ при температурама од око 2 степена вишим од прединдустријских. Аутори предвиђају да би температуре с временом могле да се стабилизују на глобалном просјеку који би био од 4 до 5 степени виши од прединдустријског, док би нивои мора могли да нарасту за око 10 до 60 метара. 

“Прелажење прага водило би према много вишим просјечним температурама од било којих међуглацијалних у посљедњих 1,2 милиона година. Ако се прекорачи праг, добијена путања вјероватно би узроковала озбиљне поремећаје екосистема, друштва и економија. Потребна је колективна људска акција да се Земљини састави усмјере далеко од потенцијалног прага и стабилизују. Таква акција подразумијева управљање биосфером, климом и друштвима”, упозоравају аутори, а преноси “Index”. 

Неки стручњаци предвиђају да би у свијету топлијем око 4 степена могла да живи око десетина данашњег броја становника.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана