Важност цинка у људском организму

mr ph Гога Пеулић
Важност цинка у људском организму

​Цинк је есенцијални минерал неопходан за одвијање бројних физиолошких процеса и метаболичких реакција у организму и непходан је за активности преко 100 ензима. Често га зову „менаџер метаболизма" , јер подржава имунитет, има улогу у синтези протеина и потребан је за нормлан раст и развој.

Људско тијело садржи око 2 грама цинка који је најзаступљенији у мишићима, костима,  јетри, панкреасу, бубрезима, кожи, леукоцитима, те ткиву простате. Непходно је да га свакодневно уносимо, јер организам не посједује развијен систем за његово складиштење. Црвено месо, морска храна (шкољке, ракови), љешници и интегралне житарице имају највећи садржај цинка.

Најпознатија улога цинка је у правилном фунционисању имуног система. Бројна истраживања истраживања показују да управо цинк може смањити тежину и трајање симптома прехладе. Тако са једне стране цинк има улогу у имуном одговору организма, а са друге директно спречава везивање и ширење риновируса у слузници носа и уста и сузбија упалу. Зато је, овај минерал, и најзаступљенији  у превенцији прехладе.

Предност се даје цинку у облику таблета за жвакање, јер се сматра да се тако цинк дуже задржава у устима, има дужи контакт са вирусима и испољава боље дјеловање.

Анализом Cohranе базе податка, закључено да је „ цинк (у облику пастила или сирупа) користан у смањењу трајања и озбиљности прехладе код здравих људи када се узима  у року од 24 сата од појаве симптома" 

Поред јачања имунитета, цинк се често употребљава и у терапији дијареје, а користан је и за брже зарастање рана. Доприноси очувању здравља простате, а успјешно се примјењује код особа које имају акне, улкус крурис, АДХД, вирус herpes simplex, као и код неких врста анемија.  Имуноцинк таблете за жвакање представљају оптималну комбинацију витамина Ц и цинка прилагођену дозом дјеци и одраслим особама.

ДЕФИЦИТ: Дефицит цинка може изазвати заостатак у расту, губитак апетита, слабост имуног система и сколоност инфекцијама. Такође може довести до губитка косе, дијареје, успореног полног сазријевања, импотенције или оштећења очију и коже. Губитак тежине, успорено зарастање рана, промјене у чулу укуса могу такодје да се јаве.

С друге стране цинк подржава нормалан раст и развој  фетуса током трудноће, као и током дјетињства и адолесценције, неопходан је за одржавање чула мириса и укуса и веома значајан за синтезу протеина и осталих градивних материја.

Особе које се често суочавају са дефицитом цинка су: спортисти, адолесценти, старије особе, вегетаријанци, дијабетичари, особе са обољенима пробавног тракта, вегетеријанци, као и особе изложене психичком и физичком стресу, те дјеца склона честим инфекцијама, а посебно дјеца која крећу у колектив.

Препоручени дневни унос (РДАс) за цинк

Узраст         

Мускарци

 Жене

 Трудноћа 

 Лактација

0–6 мјесеци

 2 mg* 

2 mg*        

 

 

7–12 мјесеци 

 3 mg   

 3 mg

 

 

1–3 године

 3 mg          

3 mg

 

 

4–8 године

 5 mg         

 5 mg

 

 

9–13 године

8 mg  

8 mg

 

 

14–18 године 

11 mg

9 mg

12 mg

13 mg

19+ године  

11 mg 

8 mg

11 mg 

12 mg

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана