Научници ријешили мистерију обојених појасева Јупитера

Агенције
Научници ријешили мистерију обојених појасева Јупитера

Тајна Јупитерових обојених појасева ријешена је у студији о међудјеловању између атмосфере и магнетних поља, објавили су аустралијски научници.

Јупитер, највећа планета у Сунчевом систему, јесте гасовита и већином сачињена од водоника и хелијума, па нема чврсте површине као Земља.


Слично Земљиним ваздушним струјама, које су кључне за вријеме и климу, неколико снажних ваздушних струја креће се од запада према истоку Јупитерове атмосфере и успут носи облаке амонијака који формирају обојене појасе у нијансама беле, црвене, наранџасте, смеђе и жуте.

Донедавно је било мало познато шта се догађа испод Јупитерових облака.

“Научници су дуго расправљали колико дубоко ваздушне струје досежу испод површине атмосфере Јупитера и других гасовитих дивова те зашто се не појављују у унутрашњости Сунца”, рекао је шеф истраживања на аустралијском универзитету Навид Константину.

Нови докази са Насине свемирске сонде Џуно показују да те струје досежу дубине и до 3.000 километара, навели су научници.

Џефри Паркер, сарадник студије, каже да њихова теорија показује да струје потискује снажно магнетно поље.

“Гас у унутрашњости Јупитера је магнетизован, стога сматрамо да наша нова теорија објашњава зашто струје иду толико дубоко испод површине атмосфере гасног дива, али не и дубље”, рекао је Паркер.

“Нема континената и планина испод атмосфере Јупитера које би ометале пут ваздушним струјама”, каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана