НАСА је почела до сада највећи “лов” на ванземаљце VIDEO

Агенције
НАСА је почела до сада највећи “лов” на ванземаљце VIDEO

Телескоп који је НАСА лансирала прије неколико мјесеци нашао се недавно између Земље и Месеца и почео да скенира 85 одсто ноћног неба, тражећи мале камене планете сличне нашој Земљи.

НАСА је телескоп лансирала 18. априла ове године и то помоћу ракете Спејс Икс, а њиме би требало да буде откривено око 50 планета које су сличне нашој Земљи. Тек прије неколико дана телескоп се нашао између Земље и Мјесеца и почео да скенира 85 одсто ноћног неба, тражећи мале камене планете сличне нашој планети.


Овај телескоп ће у наредне двије године да посматра око 200.000 звијезда и потенцијално ће да открије хиљаде нових планета које су удаљене и по 200 свјетлосних година од Земље

Наиме, 25. јула, ТЕС (Transiting Exoplanet Survey Satellite) коначно је ушао у јединствену орбиту између Земље и Мјесеца, када је почео да скенира 85 одсто ноcћног неба, односно “гледа” удаљене соларне системе и “лови” мале, камените планете попут Земље.

“Знате да има више планета од звијезда у нашем универзуму? Радујем се чудним, фантастичним световима које ћемо открити”, рекао је Пол Херц, директор астрофизике НАСА у саопштењу, говорећи о ТЕС.

Астрофизичарка са МИТ и замјеница научног директора задужена за пројекат ТЕСС Сара Сигер рекла је за Бизнис инсајдер да можда неће бити потребно много времена овом телескопу да нађе прве “кандидате”, односно планете налик Земљи, које се налазе изван Сунчевог система.

Сигерова и остали експерти очекују да ће у наредним годинама наћи десетине свијетова попут Земље, можда удвостручити инвентар потенцијалних планета на којима би могло да се живи.

Истраживање може да доведе и до првог погледа на атмосферу малих, каменитих ванземаљских свијетова и можда, али само можда - први индиректни доказ да би ванземаљски живот могао да постоји изван нашег соларног система.

На много начина, ТЕС је продужетак највећег захвата НАСА у потрази за планетама налик Земљи ван Сунчевог система, који се зове Кеплеров свемирски телескоп.

Кеплер је лансиран у марту 2009. и “гледао” је у мали простор више од три године. У двије вишегодишње мисије, Кеплер је пронашао скоро 4.000 планета. То је научнике навело на запањујуће закључке - у нашој галаксији Млечни пут могло би да буде два билиона планета.

Кеплер је такође пронашао око 50 свијетова величине Земље који могу бити настањени. Гуглов алгоритам вештачке интелигенције је од тада прешао кроз податке и вјероватно нашао још таквих планета.

ТЕС ће користити технику да пронађе планете какве је нашао и Кеплер, али ће то бити изузетно моћнија мисија. Ако је Кеплеров простор за претрагу био попут експлозије, онда ће ТЕС-ов бити експлозивна граната или бомба.

ТЕС ће водити свој лов узимајући слике различитог сектора неба сваких 27 дана, а лансиран је ракетом Спејс Икс.

“ТЕС ће открити хиљаде планета”, објашњено је на веб-страници на којој је представљен овај пројекат.

Истраживачи који раде на ТЕС-у очекују да открију најмање 50 камених свијетова величине Земље које би научници требало да истраже - што је двоструко више него што је Кеплер пронашао.

Међутим, ТЕСС ће вјероватно наћи много више од тога, јер гледа више звијезда (и Кеплер се супротставио предвиђањима својих ствараоца).

“Проналажење кандидата за планете је само први корак у дуготрајном процесу праћења дискриминације између стварних планета”, рекла је Сигер.

Када се открића до којих буде дошао ТЕСС потврде то ће бити од виталног значаја за наредни најмоћнији и највећи телескоп који ће НАСА покренути марта наредне године.

Наиме, НАСА би требало марта 2021. године да лансира највећи телескоп на свијету “Џејмс Веб” који ће радити на температиури од минус 233 степена Целзијуса и чији ће такође задатак да буде проналажење живота у свемиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана