Windows 7 више није суверени владар PC, укидају му подршку

Глас Српске
Windows 7 више није суверени владар PC, укидају му подршку

Windows 7 је годинама био суверени владар на PC платформи и поред новијих верзија овог оперативног система. Овај оперативни систем је изгубио титулу, након година на врху популарности.

Microsoft има много разлога за славље јер је за компанију протекла година била још једна профитабилна у низу, али је поред тога остварена још једна важна побjеда. Како преноси Net Applications, оперативни систем Windows 10 је коначно престигао Windows 7.

Како ствари стоје, Windows 10 је у децембру 2018. држао 39,22 одсто OS тржишта, док је Windows 7 сада на другом мjесту са 36,9 одсто. Интересантно је да је “десетки” требало три и по године да престигне до скоро неприкосновену “седмицу”. То само потврђује невjероватну популарност коју и даље има Windows 7, иако је изашао прије 10 година.

Microsoft је био веома позитиван у тренутку лансирања Windows 10 оперативног система прије четири године. Компанија је рачунала да ће овај OS бити присутан на милијарду уређаја до 2018. године, што се очигледно није десило. Главни разлог је, поред популарности Windows 7, (не)очекивана пропаст Windows Phone пројекта, што не значи да је Microsoft пропао, напротив.

Windows 10 се тренутно налази на преко 700 милиона уређаја, нашавши своје мjесто на PC платформи, таблетима, телефонима и Xbox One конзолама. И поред одличних оцена које је добила “Десетка” (ако изузмемо проблематична ажурирања), “седмица” је толико била популарна да је почела да смета.

Microsoft је чак понудио и бесплатни upgrade за кориснике “седмице”, у жељи да их наговори да користе нову Windows верзију. Иако корисници и даље нису масовно мигрирали на нову верзију, Windows 10 је ипак на крају постао најраспротратрањенији декстоп оперативни систем. То је добра вијест за Microsoft који планира да престане са подршком за Windows 7 14. јануара 2020. године.

Седмица је и даље изузетно популарна, јер многи сматрају да је и најбоља Windows верзија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана