Помjерање Ђоковићевог меча покренуло причу о сексизму

Агенције
Помjерање Ђоковићевог меча покренуло причу о сексизму

Хаотично вријеме које је направило компликације организаторима Ролан Гароса уједно је покренуло и причу о сексизму.

Феминистички настројеном дијелу тениске јавности није се свидјело то што су оба полуфинала женског дијела жријеба РГ одиграна ван централног терена.

Џо Конта и Маркета Вондрушова су, уједно, морале да одиграју свој меч на трећем терену по величини (Симон-Матје), а контроверзу је изазвало то што се мечеви мушког дијела жреба нису одлазили са “Филип Шатрије”.

Бивша шампионка Вимблдона, а тренутно експрет Еуроспорта, Маријен Бартоли каже да она такву одлуку организатора разумије, али да би, да је у ситуацији полуфиналисткиња, била разочарана.

“Много тога мора да се узме у обзир. Прво, ту су гледоци који су платили карте за мушка полуфинала. Ти мечеви су се посебно продавали и људи су папрено платили како би их гледали”, навела је Бартоли у колумни за “Метро“.

Британка Конта каже да је проблем у организацији искључиво на страни... Организатора.

“Не желим да сједим овдје и да говорим о томе када јесам или нисам исграла. То није мој посао, већ је он да забавим људе у публици - што мислим да сам и урадила. Ако организатори мисле да то што ми радимо није довољно добро да би се промовисали и прослављало, онда морате са њима да причате, а не самном, јер сам ја свој посао одрадила, и то доста добро”, била је јасна Конта.

Оно што је било окидач јесте меч Ђоковића и Тима, који је због ужасног времена у Паризу морао да буде прекинут у петак и настављен у суботу.

То је, испоставило се, помјерило заказан старт женског финала између Ешли Барти и Маркете Вондрушове, а такође тај меч значајно “бацило” у други план.

Конта негира да у читавом процесу има сексизма и каже да такве одлуке није лако донијети.

“Разумијем зашто је Стив Сајмон (предсједник WTA) критиковао распоред меечва, али сада, радећи на ТВ, знам колико фактора улази у доношење те одлуке. Не мислим да је то била сексистичка одлука. Наравно, када видите резултате, нисте срећни – као жена и бивша играчица. То разумијем”, закључила је Бартоли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана