Зоран Мока Славнић, прослављени кошаркаш за “Глас Српске”: Звезда мора престати да буде полигон за обуку

Милан Зубовић
Зоран Мока Славнић, прослављени кошаркаш за “Глас Српске”: Звезда мора престати да буде полигон за обуку

Бањалука - Прослављени кошаркаш и тренер Зоран Мока Славнић рекао је да му не смета тренер странац у српској кошарци те да Црвена звезда мора престати да буде полигон за обуку, док је репрезентација Србије испунила очекивања у квалификацијама за Свјетско првенство.

Он борави у Бањалуци, гдје је именован за генералног менаџера Кошаркашког клуба инвалида Врбас који пред домаћом публиком јури наступ на завршном турниру Евролиге 2.

- Већи број играча добио је прилику да одигра неколико утакмица за репрезентацију, о чему раније нису ни могли да сањају, да су у 12 најбољих. Остаће мрља на свеукупну глупост, какви прозори, какво прекидање, то је смешно. То је рат ФИБА и УЛЕБ-а и нека ти малоумници и даље воде та такмичења као што поједини идиоти воде земље. Нико није очекивао да два пута изгубимо од Немаца или других екипа. Знало се да ће то проћи добро, међутим, пут до раја посут је трњем - изјавио је Славнић за “Глас Српске”.

Италијан Андреа Тринкијери први је страни тренер који је сјео на клупу “црно-бијелих”, а то није засметало популарном Моки који је познат као жесток критичар дешавања у српској кошарци.

- Лично ми је симпатичан и носи југословенске гене, мајка му је Ријечанка. Дао је атипичне изјаве за већину тренера. Види се да је виспрен и дао је велики допринос напретку Партизана. Да ли је то краткорочно или дугорочно, видећемо ускоро. Не смета ми што је дошао страни тренер и глобализам треба да изнедри све најбоље. Босманово правило то је уништило. Увек подсећам на Челзи који је на терен изашао са 11 страних играча и тиме се изгубио идентитет фудбалера из те земље. Тринкијери је донео нешто, али ћемо видети да ли је на кратко или друго време - рекао је Славнић.

Ове сезоне оба београдска клуба завршила су такмичење већ у другој фази, што у табору “црвено-бијелих” нису очекивали.

- За Партизан не могу ништа да кажем, јер су променили тренера мада су мало закаснили са тиме и онда се вадили, али су платили цех ранијих пораза. Кад су ме питали за Звезду, рекао сам да је у кошарци тешко бити без тренера. Рекли су ми да је Милан Томић тренер. Томић је изузетан кошаркашки радник, не тренер. Звезда наставља са праксом да је полигон за вежбање и погледајте ко је ту све прошао, па су сви отишли и више их нигде нема. Европа је озбиљна ствар када се игра кошарка и ту се не може вежбати. Звездаш сам и желим да успе, али имам право да кажем шта мислим - нагласио је Славнић.

Хвала Моки

Предсједник ККИ Врбас Маринко Умичевић захвалио је Зорану Славнићу што је преузео улогу у његовом тиму и то је само наставак сарадње од прошле године, када је Мока био промотор квалификационог турнира Евролиге 3.

- Хвала нашем другу, брату и пријатељу Славнићу који је пристао да буде наш отац и мати, те локомотива нашег клуба, јер се зна његова кошаркашка величина. Све смо припремили и чекамо утакмице. Надам се првом мјесту. Хвала Влади Републике Српске и предсједници Жељки Цвијановић - рекао је Умичевић.

Шутирао из колица

Славнић је рекао да је испробао начин на који играју инвалиди.

- Прошла је година од када смо победили и донео сам срећу момцима те се надам истом успеху и ове. Почаствован сам функцијом генералног менаџера и носим се мишљу, ако то Маринко Умичевић жели, да преселим у Бањалуку и дам допринос клубу и њему да будемо бољи. Знам колико је тешко то што раде ови момци и ово за својих 70 година нисам видео. Они не траже милостињу, већ оно што им припада. На загревању често седимо на терену па шутирамо, али сам пробао и јасно је да бих био тешка резерва у тиму. Ипак, за седам дана био бих у постави - казао је Славнић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана