Раде Савић, некадашњи предсједник Босне и КСЈ: Нашег Варају хвалио и Бил Расел

Милан Зубовић
Раде Савић, некадашњи предсједник Босне и КСЈ: Нашег Варају хвалио и Бил Расел

Бањалука - Чувени кошаркаш Босне и репрезентативац СФРЈ Жарко Варајић преминуо је у 68. години послије дуге болести.

Остаће запамћен као члан генерације сарајевске екипе која је постала првак Европе 1979, као и по феноменалној партији у финалу када је убацио 45 поена италијанском Варезеу (Емерсону), што је и даље рекорд финалних сусрета, а треба имати у виду да тада није било тројке. Смрт Варајића погодила је његовог пријатеља Раду Савића, који је био предсједник Босне од 1963. до 1971, а потом предсједник Кошаркашког савеза Југославије од 1973. до 1977. године.

- Био је сјајан момак, Србин из Црне Горе, који је покасно почео да игра кошарку и то када му је било 17 година. Био је невјероватан таленат и брзо је напредовао. Имао је спортски пех јер је играо у вријеме Дражена Далипагића, Дамира Шолмана, Драгана Капичића, који су били “тројка” на “четворку”, али је био стамена момчина који се радом изборио за своје мјесто. Тада се чекало у реду за репрезентацију, у коју је ушао 1976. године - почео је причу Савић за “Глас Српске”.

О пријатељству и дужењу са Варајићем могао би причати данима, али му увијек прво на памет пада похвала легендарног Американца који је кошаркашка икона у САД.

- Током припрема за Олимпијске игре 1976. године у Монтреалу био сам са репрезентацијом Југославије на турнеји по САД, гдје смо играли против аматерских, полупрофесионалних и професионалних екипа. На једној утакмици у Провиденсу поред мене је сједио чувени Бил Расел. Када је Варајић замијенио Далипагића у игри, Расел се окренуо ка мени не знајући ко сам и рекао: “Када гледаш овог момка са лоптом, чини ти се да од њега нема никакве користи, али толико је стамен у одбрани свог коша и толико мирне руке у нападу да би га пожелио сваки професионални тим” - присјетио се Савић.

Занимљиву ситуацију имали су и током самих Игара у Канади.

- За вријеме Олимпијаде у Монтреалу имали смо дојаву да југословенска експедиција може имати неугодности од неких Лубурићевих сљедбеника, па је скренута пажња цијелом тиму, који је био веома бројан. Једног лијепог јутра пришли су ми Далипагић, Варајић и Капичић и питали могу ли отићи до града да мало прошетају јер нисмо имали обавеза. Рекао сам им да буду опрезни због упозорења које смо добили, а мени је на то Вараја рекао да они баш иду не би ли се срели са неким од њих. Тада сам им казао да и ја идем са њима. Био је храбар, поштен и достојанствен човјек који се никога није бојао - рекао је Савић.

На тим Играма Варајић је стигао до сребрне медаље, а идуће године освојио је европско злато у Белгији, као и бронзу двије године касније у Италији. Имао је још злато са Медитеранских игара 1975, као и два злата са Балканских игара 1974. и 1976. године. Варајић је у Босну стигао 1969. након што је три сезоне провео у Сутјесци из Никшића, у којем се родио 26. децембра 1951. Поред Босне, током каријере, само једну сезону провео је у Ал Аину (1981-82).

- Као дугогодишњи спортски радник, посебно кошаркашки, и предсједник КК Босна и КСЈ, скоро 50 година пратио сам и живио спортски живот са Жарком Варајићем, популарним Жаром. Потресла ме вијест да је напустио ову страну живота и преселио се у неки други свијет. Изгледа да ову посљедњу битку са опасном болешћу није издржао, али је зато издржао многе на кошаркашком терену, и као играч и као спортски радник. Угасила се једна сјајна звијезда из кошаркашког сазвијежђа, али ће резултати које је Жара остварио остати као вјечни траг о његовој величини спортисте и човјека. Живјеће шампионска титула клупског првака Европе, његов рекорд на финалној утакмици Купа шампиона који ни до данас није превазиђен, као и бројне медаље са европских и свјетских првенстава и Олимпијских игара. Кошаркашки свијет овог, и посебно српског поднебља, остао је без узорног кошаркаша и човјека од части и достојанства. Бол је велик, али захвалност нас који смо били у блиским односима са њим остаће у сјећању, као и његов лик спортског великана - казао је Савић.

Сахрана ће бити обављена у петак од 14 часова у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

 

Саучешћа

Телеграме саучешћа поводом смрти Варајића упутили су високи званичници Српске и Србије, као и многобројни прослављени спортисти. Међу њима су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Србије Александар Вучић, као и прослављени кошаркаш, а сада генерални менаџер НБА лигаша Сакраменто Кингса Владе Дивац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана