Чепркало нишани другу Олимпијаду

Милан Зубовић
Чепркало нишани другу Олимпијаду

Бањалука - Маја 2017. одлучио је да престане са активним пливањем због хроничних болова у леђима, да би овог јануара поново покушао, а само три мјесеца касније на митингу свог “22. априла” потпуно неочекивано изборио је Б норме за Свјетско првенство у Јужној Кореји и Олимпијске игре у Токију.

Најбољи спортиста Републике Српске за 2016. годину Михајло Чепркало тако би требало да буде учесник својих других Игара након Рио де Жанеира 2016. године, док ће му СП бити један од највећих испита у каријери. На такмичењу у Бањалуци оборио је два рекорда БиХ. У дисциплини 50 метара делфин пливао је 24,20 секунди, док је на 100 метара испливао вријеме 49,99 секунди.

- Циљали смо овај митинг јер је на мом домаћем терену у Бањалуци и хтио сам да што боље отпливам. Покушавали смо на претходним такмичењима, али нисмо постигли то што смо хтјели тако да сам презадовољан оствареним - рекао је 19-годишњи Чепркало.

Некада велики таленат годину и седам мјесеци био је ван озбиљних пливачких активности, а имао је препоруку појединих љекара да иде на операцију. Није се одлучио на тај корак, иако је трпио велике болове на четири пршљена у доњем дијелу леђа.

- Без велике помпе и посебних најава почео сам да тренирам прошлог јануара. На тај корак сам се одлучио јер ми се вратила жеља и мотив за пливањем, које је моја велика љубав. Вребао сам шансу из прикрајка и хтио само да видим колико могу, односно колико сам далеко од личних рекорда, али ево сада имам те двије Б норме. Ово је врло позитивна ствар за мене и не знам колико је тренер Горан Граховац био сигуран у овај резултат, мада он није ни приближно довољан ономе што би требало да урадим. Ипак, добар је почетак и могу да се посветим припремама за Свјетско првенство - истакао је Чепркало.

Раније је пливао дуже дионице док је сада оријентисан на краће.

- Због повреде сам скоро рекао збогом активном пливању, а након повратка одлучили смо да одустанем од такмичења на дуге пруге, јер сам у међувремену добио на килажи. Одлучили смо се да пробамо на кратке стазе и за само три мјесеца, што је ужасно мало времена, успио сам да стигнем да ово постигнем. Надали се јесмо, али очекивали нисмо. На 100 делфина ишао сам испод 50 секунди, што никоме до сада у БиХ није пошло за руком - нагласио је Чепркало.

О амбицијама на Играма није желио да говорио, јер је остало још много времен до тада и према његовим ријечима било би неозбиљно давати било какве прогнозе. На Играма у Бразилу заузео је 37. мјесто на 1.500 метара слободно, што му је донијело 817 ФИНА бодова.

Ћурлик и Лекић

Чланови Академског пливачког клуба “22. април” Катарина Ћурлик и Јован Лекић такође су остварили запажене резултате на митингу у Бањалуци. Њих двоје су испливали А норме за Европско јуниорско првенство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана