“Mil Mi-6 Hook” још држи свјетске рекорде

Горан Адејр
“Mil Mi-6 Hook” још држи свјетске рекорде

Послије Другог свјетског рата и почетком хладног рата између Совјетског Савеза и Сједињених Америчких Држава, Истока и Запада, Совјетски Савез имао је необјашњиву потребу за доказивањем у великом наоружању. У томе се нашао и добро познати, тешки транспортни војни хеликоптер “Mil Mi-6”, НАТО ознака “Hook”. Огромни “див” плијенио је одушевљење шире свјетске јавности.

Совјети су били задовољни, али не толико да би престали да производе још веће хеликоптере од самог “Mil Mi-6 Hookа”. Свој први лет успјешно је извео 1957. године. Замишљен је да превози, као прво војнике, наоружање и борбенооклопна возила која могу да се превезу, као и да учествује у војним операцијама. Р-7 мјењач и глава ротора, развијена за пројекат, имају укупну тежину 3.200 кг, која је већа од 2x турболифт мотора. “Mil Mi-6” покрећу два турбоосовинска “соловљев Д-25В” мотора снаге 4.100 Kw по сваком. “Mil Mi-6” има петокраки главни ротор и четворокраки репни ротор. Хеликоптер је на почетку на бочним странама имао крила распона 15 м, која су служила за стварање бољег потиска лета напријед.

Међутим, временом крила су постала сувишна, поготово када је хеликоптер имао дизалицу, тако да су скинута јер нису имала значајну улогу. “Mil Mi-6” с електронским уређајима може да лети и дању и ноћу, као и у свим временским условима. “Mil Mi-6” има и систем препознавања IFF транспондер, као и систем упозорења у случају радарске озрачености. Војна верзија има у предњем дијелу митраљез калибра 12,7 мм. Једну од најзначајнијих улога “Mil Mi-6” имао је у Вијетнаму током рата, гдје су сјеверновијетнамске снаге транспортовале своје авионе да не би били уништени. “Mil Mi-6 Hook” је био у свом времену далеко највећи војни транспортни хеликоптер на свијету, који је имао могућност максималног оптерећења од 12.000 кг. Уз то треба додати и изузетну брзину од фантастичних 300 km/h. “Mil Mi-6 Hook” још држи неке свјетске рекорде, израђено је јако пуно варијанти овог хеликоптера за различите намјене.

“Mil Mi-6 Hook” може да понесе до 65 наоружаних војника и алтернативно да носи 41 носило за пацијенте, на задња врата овог хеликоптера могу ући скоро сви совјетско-руски оклопни транспортери, оклопна возила и лака механизована пјешадијска возила. Варијанте “Mil Mi-6 Hook” које су произведене, а било их је много: В-6 први прототип серије. “Mil Mi-6 Hook-B цивилно-војни транспортни хеликоптер. “Mi-6А” комерцијално транспортни хеликоптер. “Mi-6АXа НАТО Hook-D”, ОКБ ознака за Мi-6VzPU и Mi-22 у ваздуху командна мјеста SLAR. “MI-6APS” верзија за трагање и спасавање настао од “Mi-6А”. “Mi-6АТZ” верзија за транспортовање горива. “Mi-6 Boorlak” прототип ASV/MCM користи се за истраживање. “Mi-6 BUS NATO Hook-C Mi-6Аxa” и “Mi-22” командно мјесто у ваздуху. “Mi-6L Mi-6LL” лабораторијска варијанта са 2x D-25 VF мотора који се користе за побољшање лета у “Mi-6” и тест бед за агрегат на “Mi-12”. “Mi-6М” противподморничка варијанта наоружана с 4x антена торпеда и ASV пројектилима опремљен различитим експерименталним ASW системима. “Mi-6M” пројектовани редизајн “Mi-6” да носе од 11 до 12 тона садржаја преко 800 км. “Mi-6P” за превоз особа капацитета до 80 мјеста. “Mi-6PP” за заштиту ваздушне одбране радара од непријатељских ECM и/или ELINT активности. “Mi-6PR” варијанта за електронско ратовање.

“Мi-6PRTBV” верзија технички основе за одржавање мобилних пројектила и транспорт пројектила. “Mi-6PS” верзија за тражење и спасавање коришћен и у свемирском програму извлачења свемирског модула. “Mi-6APS” алтеративни дизајн коришћен у неким варијантама за “Mi-6APS”. “Mi-6PZh” ватрогасна варијанта. “Mi-6R” специјализовани радио-комуникациони релеј. “Mi-6RVK” ракетни систем напуњен са 9К53, 9К73, 9М21 Loona-MV или 8К114. “Mi-6S” санитетско-медицинска варијанта. “MI-6Т NATO Hook-А” војни транспортни хеликоптер капацитета до 70 војника или особа. “Mi-6 VKP NATO Hook-B” верзија командно мјесто.

Земље кориснице, поред матичне земље Совјетског Савеза – Русије, јесу: Алжир, Бјелорусија, Кина, Египат, Етиопија, Индонезија, Ирак, Казахстан, Лаос, Перу, Пољска, Украјина и Вијетнам. Посаду “Mil Mi-6 Hookа” чине: пилот, копилот и навигатор, инжењер лета, радио-оператер, техничар, дужина хеликоптера 33.18 м, пречник ротора 35 м, висина 9,86 м, плафон лета 4.500 м, маса празног хеликоптера 27.240 кг, максимална тежина при полету 42.500 кг, долет 1.450 км, борбени долет 650 км. Иако је у служби у још доста земаља корисница, “Mil Mi-6” добио је и руског насљедника у виду супермоћног “Mil Mi-26”, NATO ознака Halo.

Горан Адејр, војни аналитичар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана