Лидија Љубичић о кетогеној исхрани: Доведите своје тијело до сопственог савршенства уз мало измјена у исхрани

Александра Маџар
Лидија Љубичић о кетогеној исхрани: Доведите своје тијело до сопственог савршенства уз мало измјена у исхрани

Кето исхрана је исхрана са ниским удјелом угљених хидрата и јако добро утиче на сагоријевање масноћа, што је циљ многима. Свака рестрикција и промјена у исхрани захтијева мало дисциплине, али и јаку мотивацију да бисте успјели у томе.

Овако је почела причу за ово издање “Гласовог” додатка професорица физичког васпитања и фитнес-инструкторка Лидија Љубичић која је покушала да нашим читаоцима приближи један од најефикаснијих програма исхране.

- Ако сте ријешили да изгубите сувишне масне наслаге, покушајте са кетогеном исхраном и резултати неће изостати. Кетогена исхрана не подразумијева мјерење калорија. Битно је да направите списак намирница које можете конзумирати и спремајте храну према том плану - казала је Лидија.

Доведите своје тијело до сопственог савршенства уз мало измјена у исхрани и физичком активношћу, коју можете спроводити код куће или у природи, и резултат неће изостати.

- Уз промјену исхране, пуно је лакше остварити резултате ако поведете рачуна и о физичкој активности. Не морате проводити сате у фитнес-центрима, ако то нисте у прилици, урадите неке вјежбе код куће или у природи и имаћете резултате - савјетује она.

План кето исхране подразумијева да буде смањен унос угљених хидрата на минимум, што за посљедицу има стварање кетона и тијело тјера да као примарни извор енергије троши слободне масне киселине.

- Када су угљени хидрати уклоњени из прехране, ниво инсулина је низак, а ниво глукагона се повећава. То за посљедицу има повећано отпуштање слободних масних киселина из масних ћелија и њихово повећано сагоријевање у јетри. Као посљедица тога настају кетони - објаснила је Лидија.

У стању кетозе организам почиње да користи кетоне како би ефикасније искористио енергију ускладиштену у масним ћелијама. Примарни извор енергије за организам престају да буду угљени хидрати (тј. глукоза) док њихово мјесто замјењују масти, тј. масне киселине.

- На овај начин тијело убрзано губи на тежини (и то првенствено на масноћи). Овим начином исхране сачуваћете мишиће јер је присутан и већи унос протеина. Кад кренете са кето исхраном, тијелу је потребно три до шест дана да уђе у стање кетозе (зависно од тога колики проценат мишића имате). Омјер масти, протеина и угљених хидрата је 60% масти - 35% протеина - 5% угљених хидрата - прича Лидија.

Како бисте достигли и задржали стање кетозе морате драстично смањити унос угљених хидрата у организам, главни извор хране треба да буде богат протеинима, мастима, док тај смањени удио угљених хидрата уносимо зеленим поврћем (купус, зелена салата, тиквице, блитва, кељ, брокуле, шпинат, зелене паприке - све зелено поврће које расте изнад земље). Код кето исхране унос угљених хидрата на дневном нивоу је 30 грама. Оно што је јако битно у овом начину исхране је да пијете одговарајуће количине воде (литар на 25 кг тјелесне тежине).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана