Блумберг предвиђа: У 2019. години пријете нуклеарни “хладни рат” и евроскептици

Срна
Блумберг предвиђа: У 2019. години пријете нуклеарни “хладни рат” и евроскептици

Вашингтон - Најгори сценарији у 2019. години могли би бити нуклеарни “хладни рат” САД и Русије, сукоб америчког предсједника Доналда Трампа и демократа у САД, наставак трговинског рата Америке и Кине, конфликти око Ирана, те јачање евроскептика у парламенту ЕУ, процјењује “Блумберг економикс”.

Санкције против Русије и отказани сусрети Трампа и руског предсједника Владмира Путина довели су до тога да је Кремљ одустао од бољих односа са Бијелом кућом.

Велике су шансе да се односи Русије и САД претворе у отворено непријатељство.

САД би могле да напусте Споразум о нуклеарном оружју средњег домета, а Русија ће тада усмјерити претходно забрањене ракете на Европу, у којој су стационирани амерички пројектили, што ће довести до убрзања трке у наоружању.

Рок од 90 дана у којем би требало да се договоре Кина и САД око царина истиче наредне године. Ако се не договоре, Вашингтон ће подићи царине на кинеске производе у вриједности од 200 милијарди долара, што ће изазвати ланчану реакцију.

С обзиром на то да постоји велика шанса за такав сценарио, могло би доћи до отвореног трговинског рата и борбе за стратешку доминацију.

Сматра се да би америчке санкције Ирану могле довести до ескалације, што би могло изазвати ново покретање нуклеарног наоружања, па чак и блокаду Хормузових врата, кроз која сваки дан пролази 30 одсто свјетске производње сирове нафте.

У ЕУ очекују јачање евроскептика, као и нове проблеме са Грчком, што би, у најгорем случају, могло довести до рушења евра.

Избори за Европски парламент биће тест за ЕУ, која је под великим ударцима националних покрета, процјењује “Блумберг економикс”.

Очекује се и криза у САД. Резултати истраге посебног истражиоца Роберта Милера о наводним Трамповим везама са Русијом могли бити објављени почетком 2019. године, и то у тренутку када Амерички конгрес преузимају демократе.

Они су већ најавили почетак кампање за предсједничке изборе 2020. године, па се процјењује да би то могло још више да загрије ионако узавреле односе и доведе до “рата” Трампа и Демократске странке у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана