Змајеви, сирене и дивови битне улоге у историји градова

Глас Српске
Змајеви, сирене и дивови битне улоге у историји градова

Многи велики градови почивају на невјероватним легендама о свом настанку.

 

Митови, легенде, невјероватне приче, као и њихови јунаци играју битну улогу у историји градова, што је посебно карактеристично за Европу.  Недавно је направљена и листа од 10 најбољих прича које се везују за настанак градова.

Рим и прича о Ромулу и Рему

Једна свакако од најчувенијих је вјероватно и легенда о настанку вјечног Рима. По њој град су основала браћа Ромул и Рем, дјеца свештенице Рее Силвије и бога рата Марса. Када су близанци рођени, њихов рођак је наредио да буду бачени у реку Тибар, како би се утопили. Одојчад је пронашла вучица и дојила их све док их није пронашао пастир који је преузео на себе да их одгаја. Када су порасли дјечаци су одлучили да саграде град, али се нису усагласили и гдје. Ромул је био љут на свог брата, толико да га је у нападу мржње убио, а град који је саградио назвао својим именом.

Краков и змај

Легенда о Кракову инспирисана је змајем. Некада давно, без икакве назнаке да ће Краков постати велики град, постојало је мало насеље у близини ријеке Висле. Поред ње налазило се брдо Вавел, а у њему пећина у којој је по легенди живио змај.  Тај исти змај нападао је константно село све док се херој по имену Крак није појавио. Храбар јунак убио је змаја тако што га је нахранио животињама испуњеним сумпором и на тај начин спасао насеље. Послије тога, Крак је постао владар тог истог насеља које је касније названо по њему.

Антверпен и див

Највећа лука у Белгији настала је по необичној легенди везаној за дивове. Према њој ријека Селда, која протиче кроз град, била је под контролом дива Антигона који је тражио данак од свакога ко би пожелио да је пређе. Они који нису жељели да плате, били су сурово кажњавани тако што им је шака била одсјечена. Овако је било све док се није појавио дуго очекивани херој по имену Силвијус Брабо. Он је храбро оборио дива и одсјекао му шаку. Након тога је изграђен град по имену Антверпен.

Љубљана и чудовиште

Легенда је заснована на грчкој митологији, тачније на Јасону и златном руну. Када је он заједно са аргонаутима украо златно руно, цијела трупа је побјегла  бродом Аргом преко мора и ријека да би се коначно зауставила на великом језеру. Ту су пронашли мирно мјесто за одмарање и добар простор за остављање брода локалним мјештанима. Временом су изградили село близу ријеке Љубљанице. Језеро је било и станиште за аждају коју је Јасон убио прије повратка у Грчку. На том мјесту касније је основана Љубљана.

Виљнус и и челични вук

Виљнус прати дуга историја која почиње легендом о челичном вуку. Некада давно велики војвода Литваније - Гедимина, отишао је у лов и како се смрачило, остао је у шуми да преспава. Док је спавао, сањао је џиновског вука од челика како на брду завија јачином чопора.  Ујутру му је свештеник растумачио сан: челични вук симбол је настанка једног снажног града, а завијање је значило да ће име града бити познато широм свијета.

Лисабон и Одисеј

На основу легенде, митски јунак Одисеј  основао је главни град Португалије. Одисеј је познат по свом легендарном десетогодишњем путовању, прожет бројним трагањима и посјетама невјероватним мјестима. Једног дана, током свог похода, свјетлост се појавила ниоткуда. Одисеј увјерен да је та свјетлост знак да треба да оде до мјеста гдје се она појавила упутио се тамо с намјером да сагради град, уз помоћ бога олује Зевса. То мјесто је био данашњи Лисабон.

Напуљ и сирене

Романтични Напуљ, мјесто у коме је направљена прва пица, почива на загонетној легенди о свом настанку.  Прије него што је постао познат као Напуљ, носио је име Партенопа.  Назван је по једној од три сирене. Партенопа је покушала да заведе Одисеја када се враћао кући са свог путовања, али није успјела, већ је преминула сломљеног срца. Њено тијело, ношено водом, стигло је до острва Мегариде, а на једној страни њеног гроба изграђен је град Партенопа, касније назван Напуљ.

Атина и богиња Атина

Само што је изграђен темељ Атине, два бога су одлучила да буду његови чувари. Богиња рата Атина и бог мора Посејдон стално су пак били у свађи јер нису могли да се одлуче ко ће од њих двоје да брани град па је требало да грађани донесу ту одлуку. Побједник би био онај који да народу најбољу награду. Посејдон је народу подарио коња, а Атина маслиново дрво. Грађани су одлучили да је Атинин поклон бољи те је тако она бранила град који је по њеном имену и добио назив.

Загреб и жедни витез

Некада давно, један млади витез, лутао је по планини Медведници и послије неког времена јако је ожеднио. Одједном се појавила чудесна вила и упитала га да ли му је потребна помоћ. Витез је очајнички затражио од ње воду. Вила  му је предложила да ископа земљу (диг на енглеском у преводу значи више “загреби”) што је он и урадио и пронашао воду. Витез, у знак захвалности, запросио је вилу и обећао јој да ће изградити град на том мјесту. Тако је настао Загреб.

 

Варшава и сирена

Пољска престоница треба да захвали једном чудесном створењу за свој настанак - сирени. Пливајући реком Вислом, прелијепо створење су ухватили риболовци. Када су чули њен глас, заљубили су се и одлучили су да је задрже како би забављала људе. Једног дана, млади риболовац ју је спасао. Сирена је била веома захвална и обећала је риболовцу да јој затражи помоћ када год му буде била потребна. Од тада, сирена је постала симбол Варшаве и налази се на градском грбу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана