Порто идеалан за самце, Лисабон за дужи боравак

Глас Српске
Порто идеалан за самце, Лисабон за дужи боравак

Разлози за посјету Португалији заиста су многобројни. Неки од њих су и више него очигледни, попут уживања у сјајним винима по ниским цијенама или уживања у богатој гастрономској понуди, док су други мање познати, јер многи ни не знају да су библиотеке у Коимбри и Порту инспирисале Џ.К. Роулинг за многобројне детаље у Харију Потеру.

 

Тешко је погријешити с било којим мјестом, градом или регијом у Португалији, ипак, различити типови путника траже и различите изазове и ствари. Стога, према мишљењу портала “matadornetwork.com”, ево идеалних мјеста у земљи Васка да Гаме за сваког путника.

 

Соло путници - Порто

И Лисабон као главни, али и Порто као други највећи град сјајан су избор за соло путнике, али чак ће вам и становници главног града рећи да су у Порту још гостољубивији од њих. Прекрасни град на обалама ријеке Дуро понешто је мирнији од Лисабона, а дичи се сјајном мјешавином културе, ноћног живота и гастрономске сцене која ће сваком путнику помоћи да се осјећа као код куће. Енглески се прича готово свугдје, млади су увијек спремни за разговор, тако да упознавање нових људи не би требало да буде проблем. Још кад се опустите уз чашу порта и пробате познати сендвич францесцхина, схватићете да вам је одлука о доласку овдје била напросто сјајна.

Љубитељи хране - Евора

Добру храну у Португалији је теже не пронаћи него пронаћи, било да се ради о југу или сјеверу земље. Али регија Алентехо има снажну гастро сцену, па се исплати потегнути до средњовјековног града Еворе, који се смјестио тек сат и по источно од Лисабона. Упарите локално вино с маринираном свињетином, али и уживајте у укусу маслиновог уља које би вриједјело и прошверцовати у авион. Послије хране, вријеме је за културу, па прошетајте до рушевина римских храмова смјештених у центру који се налазе на УНЕСКО-овој листи.

Бацкпацкери - Коимбра

Најславнији студентски град у земљи на самом западу европског континента свакако је Коимбра, захваљујући најстаријем универзитету у држави. Мање је посјећена од Лисабона и Порта, па су самим ти­м ниже и цијене, а град кад није љето, већ студентско вријеме, напросто - гори. Овдје можете бирати између тихих барова из којих допире звук фада или оних у којима феште трају до јутра, а потом се настављају на улицама. Хостела имате довољно, фестивала такође, а за мало новца ћете сјајно и јести.

Љубитељи вина - долина Доуро

Чим чују ријеч Доуро, многи помисле на Порто, град описан на почетку овог текста надалеко познат и по сјајном вину. Али, кад се спомене долина Доуро, знајте да се мисли на винску регију коју је на свој попис ставио и УНЕСКО и коју би било штета не посјетити. Виногради нуде, наравно, много могућности за пробање вина и упознавање нових укуса, а сигурни смо да ћете посјету долини Доуро и те како дуго памтити.

Дужи боравак - Лисабон

Ако неки град заслужује дужи боравак, онда је то наравно - Лисабон. Хоћете културу - имате је, хоћете богату гастро понуду - на сваком је кораку. Главни португалски град дефинитивно ће задовољити и оне избирљиве, јер у њему нема чега нема. Сјајне вечери провешћете у живописном и увијек веселом Бајро Алту, а звукове фада потражите у старој четврти Алфама. Наравно, љубитељи фудбала могу отићи погледати коју утакмицу Бенфике или Спортинга, а заљубљенима у културу препоручујемо одлазак до оближњег Белема.

Заљубљеници у историју - Гимараиш

Родно мјесто првог португалског краља сматра се колијевком читаве земље. С тим се слаже и УНЕСКО, који је Гимараиш још 2001. године ставио на своју листу. Град је и дан-данас сјајно очуван, а до њега је лако направити излет из Порта. Ту су дворац, готичка црква и музеј “Алберто Сампаио”, па ко је год заљубљен у историју, овдје ће провести неко вријеме уживајући.

Луди за природом - Азорска острва

Рај на земљи друго је име за овај архипелаг у Атлантику. Овдје ће уживати сви заљубљеници у природу, с обзиром на то да ће наићи на разне кратере, језера, пећине за истраживање, али и водопаде и термалне изворе. Наравно, овдје има и разних забавних догађаја, а с обзиром на то да сте дословно бачени усред океана, исплати се и препустити уживању у гастрономским чудима, која се првенствено односе на разне врсте риба и остале плодове мора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана