Мало познате земље и једна гдје људи верују да све има душу

Танјуг
Мало познате земље и једна гдје људи верују да све има душу

Београд, 2. јануара (Тањуг) - Глас сваке од 193 земаље чланице Уједињених нација, била она најмања или најмоћнија, има исти значај када се одлучује у важним телима као што су Интерпол, Унеско... одатле и значај дипломатске офанзиве којом се Министарство спољних послова Србије изборило да 12 држава током 2018. године повуче одлуку о признању независности Косова.

Неке од тих држава примери су толеранције, неке важе за најљепша мјеста у свијету, а међу њима је и једна у којој се говори 800 језика и која спада у најнеистраженије земље кад је ријеч о културолошким и природним богатствима.

У једној од њих забрањено је бити љут на јавном мјесту или ускратити одговор на постављено питање, док у другој постоји обичај који ће вас натјерати на размишљања.

Посљедња која је стала на страну Србије и међународног права је МАДАКАСКАР, четврто по величини острво - послије Гренланда, Нове Гвинеје и Борнеа, а уједно је и једно од најљепших на свијету. Међу највећим је произвођачима сафира, али становништво и поред те чињенице не живи у благостању.

Историја тог острва, богатог необичном флором и фауном као и јединственим обичајима који оствљајају без ријечи, датира од прије више од 2.000 година.

Милионима година било је дио афричког континента. До 17. вијека на острву је живела птица слон која је била висока до три метра и тешка и 400 килограма. Специфичност је и Баобаб - дрво које живи хиљадама година. Због изгледа грана зову га “дрво окренуто наопако”.

Између јуна и септембра могуће је видјети и обичај од виталног значаја за локално становништво - Фамадихану, који подразумијева плес с мртвима - који се за ту прилику, на сваких неколико година, ископају из земље, намиришу, умотају у свилу...

СОЛОМОНСКА ОСТРВА су архипелаг у јужном Тихом океану. Скуп од више од 1.000 острва назван је тако јер је шпански истраживач који их је открио вјеровао да се на њима налази благо краља Соломона.

Становништво те земље, у којој вријеме као да је стало, говори више од 70 језика, а без обзира на разноликост, сви живе од кануа и океана. Њихова тамна боја коже, а свијетла коса збуњују и научнике. Током најнемирнијег периода у историји - Другог свјетског рата и борби америчких и јапанских војника, у једној од лагуна био је насукан бивши амерички предсједник Џон Кенеди.

ЛЕСОТО је мала краљевина окружена Јужноафричком Републиком. Једина је земља која се цијела налази изнад 1.400 метара надморске висине због чега је често зову “Краљевство на небу”. Посједује одмаралишта за елитни туризам. Има 2,2 милиона становника од којих 85 одсто зна да чита и пише, што Лесото чини и једном од најписменијих нација у Африци, раме уз раме с Мадагаскаром. Лесото је и земља у којој 35 одсто мушкараца ради у рудницима, између осталог и дијаманата.

У тој краљевини забрањено је бити љут на јавном мјесту, али и избјегавати одговоре на постављена питања. За тај народ увредљиво је и ако дођете у земљу, а нисте научили пар ријечи на њиховом језику.

СУРИНАМ најмања држава у Јужној Америци смјештена на обали Алтантика. Главни град Парамариба могао би да буде свјетска престоница толеранције, јер се у њему једна до друге налазе католичка и лутерантска катедрала, џамија, синагога, хиндуистички храмови, али и светилишта аутохтоних религија. Изграђен од дрвета, специфичне холандско-креолске архитектуре, на листи је Унеска.

Због бруталности колонијалиста Холанђана према робовима и урођеницима, послије стицања независности 1975. године у борби против холанског утицаја Суринам је отишао толико далеко да се одрекао својих држављана који живе у Европи. Да није тако имао би најбољу фудбалску репрезентацију на челу с Рудом Гулитом.

Суринам, кога зову и земљом изненађења, обилује природним љепотама и необичним животињским врстама попут отровне жабе краљевско плаве боје. Само једне године у њој је откивено 60 нових биљних и животињских врста.

ДОМИНИКА је због своје љепоте изабрана за мјесто снимања великог дијела “Пирата с Кариба”. Острво је најбоље чувана тајна Кариба јер се становници труде да га заштите од најезде туриста. Оно крије и друго највеће термално језеро на свијету, “Boiling Lake”. Колумбо је открио острво у недељу због чега је названо Доминика. Европљани су га посљедњег колонизовали због снажног отпора домородаца. Независност су стекли пре 40 година.

ГРЕНАДА - зачин Кариба. Очаравајућа је острвска земља на југоистоку Карипског мора, 160 километара од Венецуеле. Цијело острво мирише на мускатни орашћић, а због велике производње тог и осталих зачина Гренаду зову “острво зачина”. У развоју су трговина и туризам. Раже, корњаче, најразновсније шарене рибице, корали, прелијепе боје океана и нетакнута природа чине нестваран призор љепоте.

КОМОРСКА ОСТРВА - магична мала земља у Индијском океану, чија историја датира из шестог вијека. Комори, удаљени неколико стотина километара од Мадагаскара и Сејшела противотров су за све уморне од посла и градског живота. Успавани градови, вулкани у позадини и шуме пуне лемура чекају да буду откривени.

Независност је стекла од Француске 1975. од када је преживјела скоро 20 државних удара. Привреду заснива на пољоприведи и рибарству. За ту државу најбоље знају навијачи црвено-бијелих, јер је то домовина Ел Фарду Бена, као што знају и за Суринам по бившем играчу Мичелу Доналду.

БУРУНДИ је држава у источној Африци без излаза на море. Према неким подацима, најсиромашнија је земља на свијету, оптерећена етничким сукобима. Главни извозни производи су кафа и чај, али и руда попут злата. Први становници били су Пигмеји - афрички народ чија просјечна висина не прелазил 150 центиметара. Независност су стекил од Белгије.

САО ТОМЕ и ПРИНЦИПЕ је држава састављена од два острва удаљена 140 километара и заборављени је рај. Према подацима свјетске туристичке организације, за многе путнике, нарочито оне искусне, идеална мјеста су она која нису окупирана турстима, а то је управо та најмања афричка држава. Прашуме, архитектура из португалске колонијалне ере и одмаралишта на плажи нешто су посебно, а ту је и први еколошки хотел у Африци. Обилује мјестима за роњење и посматрање китова и делфина.

Сао Томе се налази готово тачно на екватору, на њему је прво насеље подигнуто 1493. године. Били су прва колонија која је почела да производи шећер.

ЛИБЕРИЈА је уз Етиопију једна од двије државе на афричком континенту коју Европљани никад нису колонизовали. Основали су је ослобођени робови из САД, који су главни град Монровију назвали по Џејмсу Монроу, петом америчком предсједнику. Матична је лука за 15 одсто свјетске трговачке морнарице и град са једним од највећих стадиона у Африци.

ГВИНЕЈА БИСАО је западноафричка земља која је међу посљедњима у Африци постала независна. Са 1,8 милиона становника најмалобројнија је земља на континенту и једна од најсиромашнијих на свијету. Гвинеја Бисао је парче Бразила у Африци по музици, језику, шароликости боја, природним љепотама и плажама које се, иако напуштене, сматрају најљепшим на планети. Половина становништва су анимисти - људи који вјерују да све што постоји има душу, од биљака до камена. Посебну атракција су мравињаци термита, који могу бити високи као и просјечно дрво. Потврђена налазишта боксита и нафте слабо се експлоатишу због недостатка инфраструктуре. А рибу експлоатишу стране флоте.

ПАПУА НОВА ГВИНЕЈА - нестварни свијет - држава у Океанији, између Аустралије и Азије, мјесто је контрадикторности, посебних природних обиљежја и обичаја заосталих из давних времена.

У тој држави се говори око 800 језика, док службени енглески разумије мање од пет одсто грађана. Једна је од најмање културолошки и географски истражених џава свијета. Вјерује се да постоји велики број неоткривених врста биљака и животиња у нетакнутој дивљини унутрашњости Папуе. Папуа је најпознатији подводни рај на свијету за фотографе и рониоце, али и земља у којој истраживачи трагају за изгубљеним племеном Јаифо, чији су припадници познати као ловци на људске главе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана