Изгубљени град исклесан у стијенама који је прославио Индијана Џонс

B92
 Изгубљени град исклесан у стијенама који је прославио Индијана Џонс
Изгубљени град исклесан у стијенама који је прославио Индијана Џонс

Сви сте чули за седам свјетских чуда, али да ли сте знали да је 2007. године у Лисабону изабрано нових седам чуда?

Кинески зид, Колосеум, Петра, Чичен Ица, Мачу Пикчу, Таџ Махал и кип Исуса Спаситеља, док је Велика пирамида у Гизи добила почасни статус.

Ипак, најмање позната од њих је Петра, која се налази у Јордану. У питању је град исклесан у стијени, а тренутно се може видјети само његових 15 одсто док се остатак још налази под земљом. Име града потиче од грчке ријечи „петра“ која значи камен. Петра је дом 800 гробова познатијих и као „краљевски гробови“. Најпознатији од њих је свакако Ал Казне.

Занимљиво је да је тек 1812. године град открио швајцарски истраживач Џоан Лудвинг Буркхардт. Због тога што је био непознат готово пет векова често можете чути да се назива и „изгубљеним градом“. Петра је иначе изграђена тако да ју је било готово немогуће напасти. Да бисте ушли у њу морате проћи кроз изузетно узак кањон, висок и до осам метара, а дугачак километар. Кроз историју, град је имао велику географску важност. Смјештен је између Црвеног и Мртвог мора, па су кроз њега пролазили Египћани, Арапи и Феничани. Такође, било је битно мјесто за транспорт кинеске свиле, као и индијских зачина. Вјерује се да је овде живјело и до 30 хиљада људи, а само у театар је могло да стане чак 6.000 људи. Ни холивудски продуценти нису остали имуни на Петру, па су тако неки од најпознатијих филмова снимани баш овде, попут „Повратак мумије“, „Индијана Џонс“ и други.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана