Овако би СФРЈ изгледала да се остварио Титов план

bankar.me
Овако би СФРЈ изгледала да се остварио Титов план
Овако би СФРЈ изгледала да се остварио Титов план

Неки се данас с носталгијом сјећају Југославије, сматрају како се тада живјело безбрижније и сигурније, а други сматрају како је Југославија била вјештачка творевина која је силом деценијама покушавала на окупу и у заједништву одржи неспојиве народе.

Међутим, ко зна каква би судбина Југославије била да је којим случајем остварен у јавности мало познат план Јосипа Броза Тита.

Неки историчари сматрају да је Тито желио још већу, моћнију Југославију, која не би била само регионална сила, већ и свјетска.

Историчарка Сабрина Рамет прошле је године за медије рекла како је СФРЈ под Титом хтјела да створи интегралну Југославију, која би укључивала погранична подручја око Југославије: Грчку, Тракију, Албанију, Бугарску, бар један дио аустријске Корушке, као и цијелу италијанску провинцију Фурланија-Јулијска крајина.

Међу присталицама југославенског иредентизма били су и монархисти и републиканци у доба прије стварања Југославије 1918. године. Сабина Рамет се позива и на изјаву политичара Светозара Прибћевића да би се Југославија требала простирати “од Соче до Солуна”.

Можда најчудније на овој карти дјелује то што су као дио Југославије наведене и Бугарска и Албанија.

Ипак, наводи се да је политички покрет Звено у Бугарској подржавао идеју укључења Бугарске и Албаније у заједничку државу Јужних Словена. Покрет Звено учествовао је у државном удару у Бугарској 1934. године.

Захтијевали су савезништво с Француском и укључивање Бугарске у Југославију. Чак је и британска влада током Другог свјетског рата подржала идеју стварања Велике Југославије, као одговор на приступање Бугарске Силама Осовине.

Након Другог свјетског рата, Тито је објавио да Југославија полаже права на Трст и цијелу Каринцију, укључујући Аустријску Корушку.

“Ослободили смо Корушку, али су међународни услови били такви да смо је морали привремено напустити. Корушка је наша и ми ћемо се за њу борити”, поручивао је Тито.

Осим тога, појавила се занимљива карта која пројектује како би СФРЈ изгледала да су се Титови планови обистинили, и то у два случаја:

* да је маршалова визија укључивала Албанију и дјелове Румуније и Грчке, укључујући и Солун

* да је Бледски споразум између Тита и Димитрова укључивао интеграцију Бугарске у заједницу југословенских земаља

Аутор необичне карте истиче да би у неком “паралелном свемиру” комунистичка револуција у Грчкој барем дјелимично успјела, чиме би се неки дјелови земље одцијепили и придружили Југославији. Исто се односи и на Влашку, бившу кнежевину, а данас историјску покрајину Румуније.

Да се којим случајем овај ипак невјероватан сценарио догодио, Југославија би се простирала, како се у тексту наводи, од Целовца, односно Клагенфурта до Истанбула.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана