На данашњи дан прије 35 година почеле ЗОИ у Сарајеву VIDEO

Агенције
На данашњи дан прије 35 година почеле ЗОИ у Сарајеву VIDEO
На данашњи дан прије 35 година почеле ЗОИ у Сарајеву VIDEO

На данашњи дан прије тачно 35 година у Сарајеву су почеле 14. Зимске олимпијске игре.

Ово су биле прве зимске олимпсијске игре у некој социјалистичкој земљи и резултат седмогодишњих припрема, јер је Сарајево у мају 1978. године изабрано за домаћина,.

Остали градови кандидати за тадашње Олимпијске игре су били Сапоро, Јапан и Фалун/Гетеборг, Шведска.

За власти Југославије сарајевске Олимпијске игре су биле сјајна прилика да државу свијету представе у најбољем могућем свјетлу, и у том настојању их није омела ни велика економска криза која је СФРЈ била погодила почетком 1980-их.

У Игре су утрошена велика средства, те саграђен велики број импозантних грађевина и остале инфраструктуре. У томе су власти имале подршку Сарајлија, а већ прије самог одржавања су Игре довеле до повећања интереса за зимске спортове, дотада готово непознате у том дијелу Југославије.

Зимске олимпијске игре су отворене 8. фебруара 1984. на сарајевском стадиону Кошево, а олимпијску бакљу до највишег постоља донијела је Санда Дубравчић.

На ЗОИ у Сарајеву је учествовало 1.272 спортиста из 49 земаља, а са Игара је извјештавало више од 4.500 новинара.

Легендарни скијаш Јуре Франко је те године у Сарајеву постао први Југословен који је освојио медаљу на зимским олимпијским играма.

Маскота Олимпијаде био је Вучко, креација Словенца Јоже Тробеца, која је и 35 година касније остала симбол Сарајева.

У програму Олимпијских игара тада је било алпско скијање, боб и санкање, хокеј и умјетничко клизање, биатлон, нордијско скијање и скијашки скокови.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана