Звиздић позива на усвајање годишњег националног програма

Срна
Звиздић позива на усвајање годишњег националног програма

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звизић позвао је данас представнике политика које су проевропски оријентисане и заговарају сарадњу да гласају за усвајање Приједлога годишњег националног програма за НАТО за 2018/19. годину и тако, како је оцијенио, “донесу дугорочно оправдану и исправну одлуку”.

Звидић је навео да су кључни задаци свих функционера и политичких партија борба за владавину права и достојанство сваког грађанина БиХ, политичка озбиљност, одговорност, мир, стабилност и социо-економски развој, те да те циљеве БиХ може досегнути само спровођењем неопходних реформи и континуираном реализацијом активности на путу европских и НАТО интеграција, саопштено је из кабинета предсједавајућег Савјета министара у техничком мандату.

Он је нагласио да је због тога изузетно важно да буде, како истиче, “разобличен спин”, којим се усвајање првог годишњег плана изједначава са пуним чланством БиХ у НАТО-у.

“Циљ овакве дезинформације јесте да оснажи политике које се противе НАТО интеграцијама и да у други план стави расправу о бенефитима које би имала БиХ усвајањем годишњег националног програма, пуном активацијом МАП-а и даљим фазним напретком према НАТО интеграцијама”, истиче се у саопштењу.

Звидић подсјећа и на изјаве НАТО функционера у којима је јасно истакнуто да је годишњи државни програм тек наредни корак у пружању помоћи БиХ да изврши побољшања у бројним областима.

Он напомиње да на усвајање првог годишњег националног плана за НАТО обавезују и важећи правни акти и стратегије као што су: Закон о одбрани, одлуке Предсједништва БиХ и Стратегија спољне политике БиХ.

Приједлог годишњег националног програма БиХ за период 2018-2019. година, чији је предлагач Комисија за НАТО интеграциони процес БиХ, након што је три пута скидан са дневног реда, поново је уврштен у дневни ред сутрашње сједнице Савјета министара у техничком мандату.

На сједници Савјета министара у техничком мандату одржаној 22. јануара ова тачка је скинута са дневног реда на приједлог министра иностраних послова Игора Црнатка.

Министар безбједности Драган Мектић рекао је тада новинарима да сматра да тај документ треба вратити надлежној комисији.

Он је раније указао да нису испуњени формалноправни услови да се ова тачка нађе на дневном реду будући да Комисија за НАТО интеграциони процес БиХ није завршила свој посао.

Сједница Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ, која је била заказана за 20. децембар, није одржана због недостатка кворума након што су на састанку званичника Републике Српске код предсједника Жељке Цвијановић српски чланови Комисије позвани да не учествују у њеном раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана