Вигемарк стопира 13 милиона евра?

Ж. Домазет, Д. Момић
Вигемарк стопира 13 милиона евра?

Бањалука - Шеф Делегације Европске уније у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк у писму упућеном предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу оцијенио је да локација за мигрантски центар у насељу Вучјак, коју је понудио град Бихаћ, не испуњава критеријуме за помоћ ЕУ и упозорио да би обећана помоћ од 13 милиона евра из европских фондова могла да изостане уколико БиХ не ријеши низ спорних питања.

Вигемарк је навео и да је извјесно да миграциони центар на Вучјаку не би могао бити изграђен за неколико седмица, као и да је та локација некад била непрописна општинска депонија чији је садржај сада непознат.

- Није јасно да ли су завршени процеси биолошке деградације у депонији, а присутност метана представља ризик по људско здравље, посебно у случају запаљења старог смећа које се налази под земљом. Због недостатка основних комуналних услуга локација се не може користити у жељене сврхе, јер би трошкови довођења струје и воде из Бихаћа били огромни, а недостатак канализационих система би даље озбиљно повећао оперативне трошкове локације. Додатни фактор неприкладности локације јесте близина хрватске границе - навео је Вигемарк.

Он је нагласио да ова локација не долази у обзир за изградњу мигрантског центра и зато што би требало годину дана да буде изграђена инфраструктура, истичући да је Делегација ЕУ против и зато што се та локација налази на граници са ЕУ и била би магнет за мигранте, што би довело до великих проблема.

С друге стране, министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић каже за “Глас Српске” да је писмо шефа Делегације ЕУ у БиХ некоректно и безобразно.

- Чуј му приче! Смета им локација зато што је у водозаштитној зони и зато што нема инфраструктуре. Па ваљда Влада Унско-санског кантона и град Бихаћ који су предложили ту локацију најбоље знају да ли ће мигрантски центар на тој локацији сметати или неће - каже Мектић.

Он истиче да је посебно лицемјерно као аргумент против изградње центра наводити то што је близу границе.

- Па природна законитост је да је близу границе, јер гдје мигранти иду него на границу? Зашто им у Грчкој и Бугарској не бране да иду близу границе? Да су их док су били тамо држали даље од границе, ми не бисмо ни имали проблем са мигрантима. Значи, није проблем када су близу границе у Грчкој и Бугарској, а када дођу до нас, онда јесте. Шта хоће, да код нас буде сабирни центар, је ли? Е па не може. Ако они желе проблем, ми ћемо укинути постојеће мигрантске центре, па нека сви иду на границу и нека се они туку с њима и рјешавају проблем - каже Мектић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана