Видовић: Изостанак аранжмана са ММФ-ом није узроковао проблеме у буџету

Срна
Видовић: Изостанак аранжмана са ММФ-ом није узроковао проблеме у буџету

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић нагласила је да Влада Српске, због изостанка аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/, нема проблема у буџету који је потпуно ликвидан и има довољно средстава за измирење обавеза.

"Буџет се пуни и троши плански. Имамо одлуку Народне скупштине која се односи на задужење и немамо проблема због изостанка аранжмана са ММФ-ом", изјавила је Видовићева на конференцији за новинаре у Бањалуци након сједнице Владе. 

Видовићева је рекла да Влада Републике Српске сарађује са ММФ-ом, чији представници често посјећују Министаство финансија Српске, подсјетивши да је аранжман изостао јер су у ММФ-у одлучили да о њему неће бити ни разговарано док не буде формирана власт на нивоу БиХ и у Федерацији БиХ /ФБиХ/. 

"Када се формира власт, ако понуда ММФ-а буде прихватљивија од банкарских кредита и уколико за тим буде потребе, видјећемо шта ћемо урадити. Продали смо трезорске записе прије мјесец дана са каматом од нула одсто", каже Видовићева. 

Она је навела да се у Министарству финансија Српске ради анализа да се дио обвезница Републике Српске, које емитује Министарство финансија, до краја године преведе у трезорске записе, јер је то економичније. 

Према њеним ријечима, банке у Српској се ријетко одлучују да привредницима дају кредите, јер сматрају да су ризични и држава им је најстабилнији повјерилац. 

Она је додала да је Влада добила донаторска средства од милион евра за покретање стартапова за младе до 35 година. 

"Влада је данас прихватила ту донацију и она ће бити спроведена кроз Завод за запошљавање Републике Српске", додала је Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана