Трнинић: Обезбијеђена средства за другу фазу градње ауто-пута према Србији

Срна
Трнинић: Обезбијеђена средства за другу фазу градње ауто-пута према Србији
Трнинић: Обезбијеђена средства за другу фазу градње ауто-пута према Србији

Бањалука - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да су за другу фазу градње ауто-пута од Бањалуке према Београду обезбијеђена средства и да очекује расписивање тендера за избор извођача радова.

Трнинић је истакао да је приоритет за наредни период изградња ауто-пута према Београду која је недавно почела првом фазом градње на Коридору Пет це, од Добоја према граници са Србијом.

“Тај пут радићемо у четири фазе. Прва је почела, за другу смо обезбиједили финансије и очекујем расписивање тендера за избор извођача радова. Почетком сљедећег мјесеца разговараћемо о наставку Коридора Пет це кроз Српску”, рекао је Трнинић за Алтернативну телевизију.

Он је нагласио да није стала градња ауто-пута Бањалука-Приједор, те да би требало да буде реализована у наредном периоду.

Трнинић је подсјетио да је крајем прошле године за ту саобраћајницу потписан концесиони уговор са кинеском компанијом вриједан 297 милиона евра.

“Ићи ће то својим током. Та прича није стала. Приоритет је пут Бањалука-Београд. Разговарали смо са кинеским партнерима да застанемо мало са динамиком када је ријеч о путу према Приједору, односно да се посветимо експропријацији земљишта и слично у вези са путем према Београду”, објаснио је Трнинић.

Он је изразио наду да ће у најскоријем времену почети изградња моста на Сави између Српске и Хрватске, односно када хрватска страна дефинише све процедуре у вези са избором понуђача за тај посао.

“Очекујем да тај посао почне веома брзо ако не буде сметњи у вези са процедурама, жалбама, роковима и слично”, рекао је Трнинић и додао да је тај посао добио конзорцијум у коме су једна домаћа и двије хрватске компаније.

Када је ријеч о лету из Бањалуке према Техерану који је изазвао бројне медијске спекулације, Трнинић каже да је била ријеч о туристичкој линији преко Кине на којој би ирански аеродром био само успутна станица или “технички аеродром” у коме би се, између осталог, досипало гориво, без улаза и излаза путника.

Он је рекао да је то остало само на иницијативи.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана