СНСД неће да учествује у лакрдији

Дарко Момић
СНСД неће да учествује у лакрдији

Бањалука - Делегати СНСД-а у Дому народа БиХ неће присуствовати хитној сједници овог парламентарног дома коју је за понедјељак заказао предсједавајући дома и лидер СДА Бакир Изетбеговић зато што не желе да учествују у лакрдији и представи коју прави СДА, али прије свега зато што сједница није сазвана у складу са пословником.

 

 

 

Бакир Изетбеговић је за дневни ред предложио само двије тачке, а то су избор чланова Уставноправне комисије, Комисије за финансије и буџет и Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације, те именовање чланова Делегације Парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе. Српски делегати нису практично ни добили позив за сједницу, а предсједавајући Клуба Бошњака и функционер СДА Асим Сарајлић већ је оптужио СНСД да “шаље поруку непоштовања и увреде према институцији Савјета Европе, а уједно и према 46 земаља које су његове чланице”.

- Од највеће је важности да прије истицања рока именујемо бх. делегацију те апелујем код свих на разуман и одговоран приступ те да дођу на сједницу и гласају. Уколико се то не деси, због СНСД-а, онда представници те политичке опције морају знати да ће носити пуну одговорност и политичке посљедице те одлуке, којом свјесно покушавају нанијети штету међународном угледу БиХ, као и свим грађанима БиХ, за чије би интересе требало да раде представници БиХ у Савјету Европе - оцијенио је Сарајлић.

С друге стране, делегат из СНСД-а Душанка Мајкић каже да Бакир Изетбеговић преко тобожње бриге за међународни углед БиХ прави лакрдију и на најгрубљи начин крши пословник о раду, истичући да се лидер СДА одавно не понаша адекватно јер се не консултује ни са једним од преостала два члана колегијума овог дома.

- Сједница није сазвана у складу са пословником који каже да се хитна сједница сазива на захтјев најмање пет делегата. У овом случају, умјесто да дође од пет делегата, захтјев за хитну сједницу је дошао тако што је шеф Клуба Бошњака Асим Сарајлић сам написао захтјев и упутио га свом страначком шефу и предсједавајућем дома да закаже сједницу за понедјељак. То је гротеска - каже Мајкићева.

Према њеним ријечима, клубови делегата нису колегијуму доставили приједлоге за чланове комисија, а без тога не могу бити формиране комисије, тако да је све то једна обична лакрдија.

- Веома је лако изгласати и комисије и делегације, али то се не ради тако што се крши пословник - категорична је Мајкићева.

Делегат СДС-а Младен Босић није одговарао на наше позиве, па нисмо успјели сазнати да ли ће он присуствовати сједници, али уколико четворо делегата СНСД-а не дођу, она ће морати да буде одгођена због недостатка кворума.

Опасне игре

 

Шеф Клуба српских делегата у Дому народа Средоје Новић каже да игре које се ових дана воде у оба дома парламента воде у најгрозније ствари у БиХ и много више миришу на прошлост и на период који је иза нас, а не на будућност и период који је пред нама.

- То је забрињавајуће за све политичке факторе и морају озбиљно да се замисле они који се почињу играти демократијом у БиХ - каже Новић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана