Посљедњи круг казаљки из СФРЈ

Ведрана Кулага
Посљедњи круг казаљки из СФРЈ

Сарајево, Бањалука - Институт за мјеритељство БиХ припремио је приједлог закона о званичном времену у БиХ, први тог типа у новијој историји јер је још на снази акт из осамдесетих година прошлог вијека.

Приједлог тог закона, о којем ће се изјашњавати будући сазив власти у БиХ, долази у вријеме одлуке Европске комисије према којој ће посљедње помјерање казаљки на часовницима бити у марту 2019. године послије чега ће свака земља ЕУ морати да одлучи да ли ће остати на љетном или ће вратити на зимско рачунање времена.

Прво отварање расправе о рачунању времена у БиХ, када одлука ЕУ још није била званична, изазвало је бројне дилеме и питања како ће се одлука рефлектовати на овај дио Балкана јер није у ЕУ, али и ко је надлежан да се бави тим питањима у БиХ како не би дошло до преноса надлежности.

Директор Института за мјеритељство БиХ Зијад Џемић је потврдио да је припремљена прва верзија закона и да је у току прикупљање мишљења надлежних институција.

Нагласио је да је тренутно на нивоу БиХ на снази Закон о рачунању времена који је објављен у “Службеном гласнику СФРЈ” још 1982. године.

- Новим законом дефинише се званично вријеме, употреба званичног времена, начин рачунања и мјерења времена у комерцијалне сврхе. Стари закон из осамдесетих година ову проблематику уопште не третира -  рекао је Џемић и додао да ће након што комплетирају мишљења институција материјал упутити Савјету министара на усвајање.

Званично вријеме је у БиХ, према наводима у приједлогу закона који садржи 14 чланова, средњоевропско вријеме на које се, када је у питању љетна шема, додаје један час.

У дијелу образложења приједлога је наглашено да је уставни основ за његово доношење садржан у Уставу БиХ.

Члан Уставноправне комисије у Представничком дому Парламента БиХ Момчило Новаковић (НДП) нагласио је да је у овом моменту тешко предвидјети каква судбина чека нови закон о званичном времену.

-  Актуелни парламентарни сазив је показао да се нешто што изгледало неусагласиво на крају усагласило, а нешто што је изгледало веома лако није усагласило. Тешко је процијенити, али мислим да на том питању не би требало бити озбиљних проблема у проналаску заједничког језика - рекао је Новаковић.

На поједине спекулације да би ова тематика могла да зађе и у сферу преноса надлежности, каже да ће, ако неко буде имао ту намјеру, она тешко проћи кроз парламент.

За спровођење закона о званичном времену, како је наведено, нису потребна додатна финансијска средства, али јесу казне за оне који се не буду придржавали његових одредби. Износи се крећу од 1.000 до 10.000 марака за кршење ставки који се односе на комерцијалне услуге.

Усклађеност

Приједлог закона о рачунању времена у БиХ је, нагласили су у Институту, у складу са европским стандардима. Ријеч је, између осталог, о директиви из јануара 2001. године о љетном рачунању времена и одлукама ЕУ од прије четири године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана