Мјеста за Србе остала празна

Ведрана Кулага
Мјеста за Србе остала празна

Бањалука - Блокада у процесу формирања власти на нивоу БиХ утиче и на конституисање органа у ФБиХ, одакле представници Српске листе упозоравају да ће истрајавати на томе да будући потпредсједник у том дијелу БиХ буде из њихових редова, јер би, у супротном, на сцени била политичка трговина.

Клуб Срба у Дому народа федералног Парламента попуњен је тек у другом кругу, након што је првобитно изабрано 14 од укупно 17 делегата, колико је Уставом дефинисано. Највише делегата у Клубу има СДП - осам, а слиједе СНСД са четири, Либерална странка са два, те СНС, ХДЗ БиХ и СДА са по једним делегатом.  

Делегат СНСД-а у федералном Дому народа Горан Броћета подсјетио је јуче да још није ни конституисан клуб Срба, односно изабран предсједник, те да на помолу нема ни сједнице клуба ни тог парламентарног дома.

Броћета је за “Глас Српске” истакао да то сасвим довољно говори о стању у институцијама ФБиХ и да то додатно погоршава ионако тешку ситуацију у којој се налазе Срби у том дијелу БиХ.

- Још није изабран предсједник клуба Срба ни замјеник предсједника Дома. Не постоји права већина која може изнијети то. СДП је на првој сједници имао приједлог за потпредсједника Дома, ми то нисмо подржали јер није изабран ни предсједник клуба. Послије тога се нисмо ни састајали, а након што су именована додатна три делегата, не знамо ко има већину, али је битно да је представник СДП-а на посљедњој сједници Дома рекао да се они повлаче из радних тијела и да иду у опозицију. Група окупљена око Српске листе има шест представника, али морамо сачекати да се све посложи. Мјеста потпредсједника Дома народа и потпредсједника ФБиХ треба да припадну легитимним српским представницима, односно СНСД-у и нашим партнерима, јер су нас бирали Срби, долазимо из средина у којима они живе и најбоље познајемо њихове муке - рекао је Броћета.

Тврди да могу скупити довољан број потписа да предложе кандидата за потпредсједника ФБиХ.

- То нам припада јер смо легитимни представници Срба. Све остало би била политичка трговина и ишло би на штету српског народа - рекао је Броћета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана