Милорад Додик за Глас Српске: Чекамо репрезентацију Бошњака

Жељка Домазет
Милорад Додик за Глас Српске: Чекамо репрезентацију Бошњака

Сарајево - СНСД и ХДЗ БиХ као легитимни представници српског, односно хрватског народа у БиХ наставиће досадашњу успјешну сарадњу, а што се тиче бошњачке компоненте, сачекаћемо расплет ситуације и када неко обезбиједи легитимну већину у ФБиХ, треба да буде прихваћен и на нивоу БиХ.

Рекао је то за “Глас Српске” лидер СНСД-а и предсједник РС Милорад Додик уочи састанка делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ који би требало да буде одржан данас у Административном центру Владе Српске у Источном Сарајеву.

- Чекамо, спортским рјечником речено, репрезентацију Бошњака на заједничком нивоу. Сада то изгледа веома конфузно и не желим да улазим у спекулације ко би то могао да буде. Они који буду имали квалификовану већину на нивоу Федерације биће нам релевантни саговорници - нагласио је Додик, који је новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ. Каже да ће на састанку са делегацијом ХДЗ-а, коју ће предводити лидер те странке Драган Човић, бити ријечи о досадашњој сарадњи и будућим корацима.

- Несумњиво је да је СНСД са својим коалиционим партнерима незаобилазан фактор не само у Српској него и на нивоу БиХ. У том погледу треба да се сусретнемо са свима који су важни политички фактори у ФБиХ, а то ХДЗ јесте јер је репрезентативан што се тиче хрватског народа - казао је Додик.

Он подвлачи да СНСД нема намјеру да понуди свој капацитет само да би се пресједио мандат.

- БиХ, сви то тврде, није успјешно друштво и требаће неколико важних промјена. Ми имамо неке приједлоге, а о томе ћемо, наравно, разговарати. Знамо да је немогуће да на нивоу БиХ  ми спроводимо апсолутно нашу политику и то треба да буде ствар договора. Друга ствар је изградња стабилног политичког друштва која подразумијева преузимање потпуне одговорности локалних фактора за политичке процесе и одбацивање било каквог страног мијешања. Ако нема сагласности да се странци удаље из институционалног и политичког живота на начин да се обезбиједи само домаћим људима да одлучују, онда не знам о чему би се могло разговарати у БиХ - истакао је Додик.

Подвукао је да БиХ мора да дође до своје суштине, а то је да је она заједница два ентитета и три народа и да преузме суверено управљање.

- Ако је ту високи представник у наредне четири године, ово ће поново бити промашен мандат, а ја не желим да будем дио промашеног мандата - нагласио је Додик.

Он је истакао да дипломатско-конзуларна мрежа није дала резултате и само је била додатак поларизацији и свађама у БиХ зато што су се разни амбасадори понашали како хоће.

- Срби примарно морају да размишљају да су представници Републике Српске, а онда БиХ. Мој приједлог ће бити да сви амбасадори буду повучени и да се направи нова структура. Вјерујем да ће и остала два члана Предсједништва то прихватити - истакао је Додик.

Замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ и високи функционер ХДЗ-а БиХ Бариша Чолак рекао је за “Глас Српске” да ће сарадња ХДЗ-а и СНСД-а сигурно бити настављена и да ће данас о томе разговарати најуже руководство ових двију странака.

- Наши односи су и до сада били изузетно добри и јасни. Када је у питању формирање власти у Федерацији, то не зависи само од нас и ту постоје бројни проблеми. Превише времена се потрошило, а нису разјашњене ствари у вези са Изборним законом и сада се врућ кромпир пребацује на ЦИК који није законодавно тијело. Узбуркале су се ствари и када је ријеч о СДА јер су заобиђени у Зеничко-добојском и сарајевском кантону - рекао је Чолак.

Додао је да је у сваком случају добро да се разговара како би било сагледано шта је могуће направити.

- Како ће се ситуација у Федерацији распетљати, питање је за милион долара. Што се ХДЗ-а БиХ тиче, осим што су нам Бошњаци по трећи пут изабрали члана Предсједништва, што је неприхватљиво, нелегитимно и противуставно, на овим изборима прошли смо боље него на прошлим јер ћемо имати пет посланика. Како ће се ствари посложити, видјећемо, али увјерен сам да ће сарадња са СНСД-ом бити настављена. Они који на све начине покушавају да истисну ХДЗ не мисле добро БиХ у коју се толико куну - рекао је Чолак.

Формирање власти у РС

Када је у питању формирање власти у Српској, Додик наглашава да су битне политике, а не расподјела функција.

- Нећемо дозволити да све буде сведено на причу коме шта припада. Суштина коалиције је договорена политика на свим нивоима у РС и на нивоу БиХ - рекао је Додик и нагласио да сви они који имају несумњиво повјерење у вриједности које се граде у РС могу да буду дио екипе за напредак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана