МУП Српске одустао од резервног састава полиције

Дарко Момић
МУП Српске одустао од резервног састава полиције

Бањалука - Министарство унутрашњих послова из приједлога Закона о полицији и унутрашњим пословима Републике Српске, који се налази на дневном реду започете сједнице Народне скупштине РС, повукло је одредбе и чланове који се односе на резервни састав полиције.

У саопштењу министарства се наводи да ће "МУП у будућем периоду поново размотрити потребе и могућности за увођење резервног састава полиције у структуре министарства", а као разлог због којег се у овом тренутку одустало од формирања резервног састава наводи се потреба да се брже и ефикасније одговори на безбједносне изазове.

- С обзиром на то да је за успостављање резервног састава полиције потребан дужи период и средства у смислу спровођења конкурсних процедура и селекције, опремања униформама и другом припадајућом опремом, као и вријеме за адекватну обуку да би резервни састав полиције био стављен у функцију, из закона повлачимо чланове који се односе на резервни састав полиције - наводи се у саопштењу.

Умјесто резервног састава полиције Република Српска ће добити Жандармерију.

- Министарство унутрашњих послова одлучило је да реорганизује своје интервентне снаге ради бржег и ефикаснијег одговора на безбједносне изазове, укључујући и велики број илегалних миграната. Ради бољег функционисања Јединице за подршку промијениће назив у Жандармерија која ће бити допуњена активним саставом МУП-а, превасходно младим полицајцима који су образовање стекли на Полицијској академији - наводи се у саопштењу.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Игор Жунић признаје да није очекивао да ће из закона бити повучене одредбе о формирању резервног састава полиције, али каже да предлагач сигурно има оправдан разлог за овај потез.

- Лично нисам очекивао ово, али разумијем министра полиције. Такве ствари се дешавају, јер политичке и економске процјене могу бити промјењиве и вјерујем да су у МУП-у направили праву процјену - каже Жунић.

С друге стране, посланик СДС-а Недељко Гламочак каже да се показало да је прича о резервном саставу служила само за дневнополитичке потребе.

- То је предложено само да се користи као пријетња током преговора о формирању власти на нивоу БиХ и никада није постојала потреба, а ни искрена намјера да се формира резервни састав полиције - каже Гламочак.

Поред тога, наставља он, разлози због којих су повучене одредбе најбоље показују да је била ријеч о политичкој причи.

- Све оно што до сада није било спорно, одједном се наводи као разлог и аргумент за неформирање резервног састава. Нажалост, МУП већ неколико пута показује слабост када се нађе пред притисцима. Они подлијежу притисцима када осјете да је угрожена власт и пристају на уступке само да би сачували власт - каже Гламочак.

 

Притисци

 

Према сазнањима "Гласа Српске", представници међународне заједнице вршили су огроман притисак на власти у Српској да одустану од формирања резервног састава полиције.

- Поред притиска на министра унутрашњих послова и највише представнике власти, из ОХР-а, Европске комисије и појединих амбасада позивали су појединачно посланике владајуће коалиције и вршили притисак на њих да из закона буду повучене одредбе о резервном саставу полиције - каже један од посланика владајуће коалиције који је инсистирао на анонимности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана