Хрватска повлачи Ивана Дел Векија са мјеста амбасадора у БиХ

Срна
Хрватска повлачи Ивана Дел Векија са мјеста амбасадора у БиХ

Загреб - Министарство вањских послова Хрватске донијело је одлуку о повлачењу хрватског амбасадора у БиХ Ивана Дел Векија, преносе хрватски медији.

Подсјетимо, хрватски амбасадор у Босни и Херцеговини Иван Дел Векио нашао се под критикама због писуства дијелу прославе Дана Републике Српске.

Дел Векио је изјавио како није био на самој прослави, већ је имао тај дан договорен састанак са Милорадом Додиком, предсједавајућим предсједништва БиХ.

"Нисам био на свечаном постројавању ни на додјели одличја. Не пада ми на памет да идем на то. Био сам на састанку с предсједавајућим Додиком. Неспретно је изабран датум за састанак који смо раније договарали", рекао је Дел Вецхио.

Марија Пејчиновић Бурић, министрица вањских и европских послова Хрватске, гостујући у Теми дана на ХРТ-у, казала је да је да ће након што се обаве консултације између Банских двора и Пантовчака у Босну и Херцеговину доћи нови амбасадор.

Додала је да је Дел Вецхио донио погрешну одлуку јер Хрватска никада није учествовала на прослави тог дана и потврдила је да је већ обавила разговор с њим.

Подсјетила је да је његов четверогодишњи мандат истекао и да је остао додатну годину јер су у БиХ били избори.

"Када се заврши процедура ићи ће нови велепосланик", казала је Пејчиновић Бурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана